ZAMANA FARKLI BAKIŞ
Audemars Piguet, iddialı bir hamle ile alışılmışın dışındaki saat okuma sistemini tekrar bileklerimize getiriyor.
Birçok hikayenin derlendiği yüksek saatçilikte bir noktada neden sonuç ya da arz talep meselelerinden söz edebiliriz. Saatlerin kendi kadar teknik özelliklileri için de aynı düşünceyi savunabiliriz, tıpkı wandering hours komplikasyonunda olduğu gibi. Saat mekanizmasının çıkardığı klasik “tik tak” sesinden dolayı uykusuz kalan Pope Alexander VII, Campani kardeşlerden bir “gece saati”, bir diğer deyişle ses çıkarmayan bir model tasarlamalarını istiyor. Sessiz ve karanlıkta okunması kolay bu tasarım da wandering hours komplikasyonunun bazını oluşturuyor.
Geçmiş yüzyıllarda popülaritesini kaybeden ancak zamanla imajını yenileyen wandering hours, yüksek saatçiliğin geri dönüş tarzında yeniden radarımızda. Ancak her şeyden önce komplikasyonun çalışma prensibini detaylandırmalı. Kadranın üçte birini kaplayan yay şeklindeki dakika indeksine ek olarak saat göstergesi üç farklı diskin içerisindeki rakamlarla okunuyor. Kendi eksenlerinde 4’er saatlik dilimleri gösteren bu üç disk, merkezden tek bir aksama bağlı olarak devamlı hareket halinde. Bu sayede bir saat diski turunu tamamladıktan sonra bir sonraki saati gösteren disk devreye geriyor. Kısacası kadran devinim halinde hareket ederek zaman okumalarına dinamik bir anlayış geliştiriyor.
Söz konusu wandering hours komplikasyonu olduğunda Audemars Piguet’yi de ayrı bir parantezde incelemek gerekiyor. 1989’da bir Audemars Piguet saat ustası, Journal suisse d’horlogerie’deki bir makaleyle wandering hours komplikasyonunu yeniden keşfediyor ve 1991’de 18 aylık geliştirme sürecinin ardından, manifaktürün ilk wandering hours saati- Ref. 25720- tasarlanıyor. “Star Wheel”, yüksek ihtimal diskleri destekleyen üç yıldıza atıfta bulunuyor. Yakın geçmişte-1991 ve 2003 arasında- Audemars Piguet çeşitli koleksiyonlarda yaklaşık 30 farklı “Star Wheel” modeli tasarladı. Çeşitli uzunluklarda ve konumlardaki yay şekli ve geriye kalan açıklık bir noktada manüfaktürün tasarım dilini de yansıtıyordu. Geçtiğimiz zamanlarda da “Star Wheel”a bir edisyon daha eklendi; Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel.
Alışagelmiş Starwheel göstergesi, ilk kez otomatik kurmalı kalibre 4310 ile Code 11.59 by Audemars Piguet koleksiyonuna entegre ediliyor. Geleneksel know-how ve rafine tasarımları bir araya getiren mekanizma, 70 saatlik güç rezervine ve 30 metreye kadar su geçirmezliğe sahip. Ayrıca 41 mm siyah seramik kasa dokulu kauçuk kayışla tamamlanıyor. Zaman göstergesi, üç saatte tam bir devir yapan ve kendi eksenleri etrafında dönen üç sabit alüminyum disk bulunan merkezi bir rotor sayesinde okunuyor.