YÖRÜNGEYE OTURMAK

  • 194 SHARES

Uzay boşluğunda şu anda neler oluyor bilemiyoruz ama Omega’nın dünyadan Mars’ı takip ettiği kesin.

İki konumun birbirine uzaklığının zaman dilimi olarak ifade ediliyor oluşu bir noktada dünyanın ne kadar büyük olduğunu ve belki de insanlığın aslında ne kadar sınırlı bir çerçeveye mensup olduğunu hatırlatıyor. Şu an sizden kilometrelerce uzakta bir yerde gün doğuyor, batıyor. Dünyadan 384.400 kilometre uzaklıktaki Ay döngüsünü tamamlamaya devam ediyor. Peki Mars’ta neler oluyor?

Ay’a adım atan ilk saat markasının bu soru üzerinden Mars’taki zamanı merak etmesi takdir ederseniz ki oldukça doğal. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile iş birliği içinde olan Omega Speedmaster X- 33 Marstimer, adından da markanın statüsünden de anlaşıldığı üzere yörüngesini Kızıl Gezegene’e çeviriyor. Grade 2 titanyumla kaplanmış 45 mm kronograf, hem dünyanın hem de Mars’ın zaman dilimlerini takip edebiliyor. Uzay araştırmaları alanında çalışan bilim insanlarının yanı sıra sadece bu alana merakı olanların da ilgisini çekebilecek bir seçkiden bahsediyoruz. ESA patentli bir lisans altında geliştirilen MTC fonksiyonu, Mars’ın başlangıç meridyeninde sol date’ini (Mars’ta bir güneş günüdür; yani bir Mars günü) ve saatini takip etmeye ve Mars’ta bir günün Dünya’dan 39 dakika daha uzun olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Ayrıca Speedmaster Skywalker X33’te bulunan geleneksel kullanımlardan da bahsetmeli; MET (Mission Elapsed Time), PET (Phase Elapsed Time), alarm ve perpetual calendar gibi.

Yazının devamını QP No:45’te 26. sayfadan itibaren okuyabilirsiniz. Dergiye abone olmak için ise info@qpmagtr.com’a e-mail atarak iletişime geçebilirsiniz.