Vacheron Constantin’İn Yenİ Sınırı 23

  • 216 SHARES

Vacheron Constantin bu kez 23 astronomik komplikasyonla geliyor, üstelik bir kol saatinde.

Les Cabinotiers uzun zamandır yüksek saatçilikteki limitleri belirliyor, daha önce tanıtılan Ref.57260’ta yer alan rekor değerindeki 57 komplikasyon manüfaktürün en büyük başarılarından biriydi, bugün lanse edilen Celestia Astronomical Grand Complication 3600 de kol saatleri arasındaki en değerli parçalardan.
Ref.9720C’nin ön hazırlıkları beş yıl önce başladı, tek saat ustasının uzun mesaileri sonrasında Les Cabinotiers’den 514 parçadan oluşan ve yalnızca 8.7 mm kalınlığında bir kalibreyle donatılmış eşsiz bir model türedi. Altı tamburla sunulan mekanizma üç haftalık güç rezervi bir yana gökbilimine adanan komplikasyonlarıyla da beklenilenin çok ötesine geçti ve makul kasa boyutlarıyla üstün bir mühendislik örneği olarak karşımıza çıktı. Beyaz altın kasanın çapı sadece 45 mm ve kalınlığı da 13.6 mm, dolayısıyla bir takım elbise saati olabilecek kadar işlevsel, ancak kasa arkasını da ikinci bir kadran olarak kurguladığı için her açıdan doyurucu.
Celestia Astronomical Grand Complication 3600’ün kadranı birçok bileşene yer veriyor, fakat göz yormuyor. Alt kadran dağılımları başarılı bir yerleştirme sayesinde kafa karıştırmaktan çok uzak. Saat 11 pozisyonunda saatin gökbilimine adanan komplikasyonlarından ikisini görüyoruz: Dünya, Ay ve Güneş’in uzaydaki anlık konumları başarılı bir minyatürize işlemiyle burada verilmiş. Aynı şekilde gelgit dönemleri de aynı hazne üzerinden okunabiliyor. Hemen altta, 9 pozisyonunda yer alan moonphase siyah kadranla uyum içerisinde bir Ay çizimine sahip ve ay fazı göstergesi görevini üstleniyor. Saat 6 pozisyonunda ise Güneş’in doğuş ve batış saatleri mevcut. Saat 3 pozisyonunda tarih göstergesi ve 12 konumuna doğru da gün ve aylar belirtiliyor. Kadranda yer alan üç ibreden beyaz altınla kurgulanmış olanlar saat ve dakikayı gösterirken, altın ve ucunda Güneş figürü olan ibre ise Güneş zamanıyla birlikte equation of time’ı (zaman denklemini) gösteriyor. Saat 4 pozisyonunda ise yüksek saatçiliğin genelde kasa arkasında belirttiği, ekinoks zamanları, burç takvimi ve tutulmaların durumunu belirten çeyrek dair şeklinde bir açıklık daha var.
Ref.9720C’nin kasa arkasını çevirdiğimizde ise ilk olarak kalabalık bir yerleşimle karşılaşıyoruz, tabii bu bölümde birkaç dakika geçirirsek atmosfere alışabiliriz. Safir disk üzerine işlenen gök haritası Samanyolu’na da içeren bir yerleşime sahip. Biri yine safir cam olmak üzere iki diskin ortak çalışması ise astronomların kullandığı sidereal zamanı okumamıza yardım ediyor. Aynı şekilde güç rezervi ve ön taraftaki komplikasyon çeşitliliği sebebiyle tourbillon da bu bölümde bulunuyor.
Celestia Astronomical Grand Complication 3600 yüksek saatçiliğin şu an sahip olduğu en teknik modellerden biri ve bu durum Vacheron Constantin’in diğer büyük üreticilerle olan yarışında manüfaktürü birkaç adım öne geçirmeye yetecektir.