GÜNEŞ ENERJİSİ İLE DEVİNİM

  • 60 SHARES

Yüksek saatçiliğin karbon ayak izini düşürme konusundaki teorileri pratiğe dönüşmeye başlıyor.

Her ne kadar Cartier Must’ın fotovoltaik SolarBeatTM mekanizmalı modelinin tanıtımının üzerinden kayda değer bir süre geçmiş olsa da, 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın, namıdiğer COP26’nın, üzerinden çok da uzun zaman geçmedi. Belki de bu yüzden model hakkında fikir beyan etmeyi ertelemiş olabiliriz. “Bu iki konunun birbiri ile ne alakası var?” dediğinizi duyar gibiyiz ama çevre politikaları sadece devlet adamlarının bir konferansta konuşup karar aldığı bir konu olarak sınırlandığında, bu ayın başında tekrar deneyimlendiği üzere, pek çözüme varıldığı söylenemez. Siz de müzakereler, çağrılar ve hedeflerle dolu süreçlerden somut bir çıkarım yapamıyorsanız bilin ki yalnız değilsiniz…

Her sektörün güncel algısı sürdürülebilir ve çevreci politikalar ile yeniden yapılandırılırken, lüks markaların da konu özelinde söyleyecekleri gün geçtikçe birikiyor. İnsanlar için bu başlıklar artık bir statü göstergesi niteliğinde ve farkındalık kazanmamış olmak sizi bazı durumlarda oyun dışı hissettiriyor. Lüks tüketim ile olan korelasyonu tam da bu statü meselesi ile kurmak mümkün. Yüksek saatçilik de bu uğurda, sınırları el verdiği ölçüde, inisiyatif almaya başlayan sektörlerden biri olarak değerlendirilebilir. Lüks tüketim piramidinin en üstünde yer alan oyunculardan biri olunca, bu dengeyi tutturmak çok da kolay değil. Sektör ajandasında konuya ayrılan başlıklar uzun bir süredir geri dönüştürülebilir materyallere sahip kasa ve kayışlar ile sınırlı vaziyetteydi. Cartier Tank Must’ın yeni modeli ise bundan biraz daha fazlasını sunmak için programlanıyor.

Fotovoltaik teknoloji basitçe, güneş enerjisini kullanılabilir bir enerjiye çevirmeye verilen isim. Güneş hücreleri veya güneş panellerinden enerji üreten bu sistemin Tank Must’a uyarlanması modelin kadran tasarımı vasıtasıyla oluyor. Mikro ölçekli bir güneş paneline dönüşen Tank Must kadranındaki Romen rakamlarının altına görünmez bir perforaj sistemi kuran marka, bu sayede SolarBeatTM isimli mekanizmanın fotovoltaik hücrelerine ışık ulaştırabiliyor. 16 yıldan fazla bir batarya ömrü vadeden modelin deri görünümlü kayışının da %40’a yakın bitki bazlı olduğunu öğrenmek bazı yeni verileri de hesaba katma gerekliliği yaratıyor. Deri kayış üretimine nazaran karbon ayak izi 6 kat, kullanılan su 10 litre ve enerji de 7 megajul kadar düşüyor. Bunlar yüksek saatçilik için küçük olsa da, üretimi iki seneyi bulan çevreye duyarlı bir Tank Must için büyük rakamlar…