KALİBRE P.2005’İN EVRİMİ
Üzerinde çalışılabilme esnekliğine sahip, her türlü komplikasyonun eklenmesine olanak tanıyan kalibrenin 2007’den beri süren akıbetinin sonucu.
İçinde bulunduğumuz yüzyılda –en azından şimdiye kadar- yüksek saatçiliğin en takdire şayan hamlelerinden biri, Panerai’nin 2007 yılında ürettiği tourbillon’lu kalibresi P.2005 idi. Marka bu kalibreyi o tarihten itibaren bazı özel edisyon saatlerinde kullanmış ve her seferinde kalibreye farklı komplikasyonlar ekleyerek P.2005’i kümülatif olarak geliştirmişti. Peki İsviçre saatçiliğiyle ilgilenen pek çok kişinin dahiyane komplikasyonları sıralamaya kalktığında aklına ilk etapta P.2005’in gelmesinin nedeni neydi? Tourbillon’un, mekanizmaya balans çarkına dik konumlandırılarak ve turunu bir dakika yerine 30 saniyede dönerek tasarlanmış bir sütrüktür müydü bizi şaşırtan? Yoksa Panerai’nin farklı komplikasyon eklenmesiyle, pek çok yeni model üretmesine imkan tanıyan bir sistem yaratması mıydı? Cevap her ikisini de kapsamaktaydı. Panerai’nin 2010’da 48 mm’lik seramik Radiomir kasalarına yerleştirilen P.2005/s kalibreyi yaratması da ortaya hayranlık uyandıran modeller çıkarmasını sağlamıştı: Zaman denklemine sahip olan ve Galileo’ya adanan L’Astronomo, iskeletleştirilmiş kalibreli tourbillon komplikasyonlu Lo Scienziato ve daimi takvim komplikasyonlu Jupiterium.
2012’de limitli sayıda üretilen iskelet tourbillon konseptli, Luminor 1950 kasalı PAM00528, bir yıl sonra yaratılan 59 mm’lik seramik tourbillon cep saati, kalibre P.2005 statüsüne erişenler arasındaydı. 2016’da ise kalibre P.2005/T, sadece 150 adet üretilen müstesna bir modele zemin yaratmıştı: Luminor 1950 kasanın içine yerleşen tourbillon ve minute repeater’a sahip Lo Scienziato. Fakat mühendislik çalışmaları burada sonlanmadı ve kalibre P.2005, 2018’e ulaştığında Galileo’nun astronomik keşiflerine daha da yakınsamak için daha yüksek komplikasyonları içinde barındırarak çıkageldi. Bünyesine Ay fazı komplikasyonu eklenen, tarih göstergeli, tourbillon ve diğer tüm özellikleri çift taraflı kadranına yayıldığı L’Astronomo, yani PAM00920. Kalibre P.2005 bu kez saatin arka kasasında ‘Güneş sistemi’ fikrinin temellerini atan Galileo’nun teleskobu işlevini üstleniyor. Ve Ay’ın evrelerini, döngüsünü bulunduğunuz konumun gün batımı, gün doğumu saatlerini göstererek ilerleyen tarihlerde sahip olacağı niteliklerde üst noktalara çıkacağının sinyallerini veriyor.
SIHH 2018’de tanıtılan L’Astronomo P.2005/GLS kalibresiyle çalışıyor.