Bezel Sözlüğü

  • 11 SHARES

Fonksiyonelliğin görsellik ile birleştiği noktada saatte yer alan her bir detay ayrı bir önem kazanmaya başlıyor, bu noktada aslında “bezel”in bir saat kadranı için ne kadar önemli bir detay olduğunu daha net kavrıyorsunuz.

Saat kasasının, kadran üzerinde yer alan safir camı kuşattığı noktada yer alan halkayı ifade eden bezeller, öncelikli olarak ön çerçeve ve saat yüzeyini aşınma ve yıpranmalara karşı korumak adına geliştiriliyor. Cam veya kristalin saatin yüzeyine sabitlenmesi ve sonrasında bezel ile bütünleşmesi ile saat mekanizmaları dış elementlerden korunmuş oluyordu. Sonrasında ise daha dekoratif ve fonksiyonel bezel tasarımları geliştirilmeye başlandı, böylelikle bezeller de birbirlerinden ayrışmaya başladı. Ve farklı fonksiyonları ile bezeller de tasarım bakımından birbirlerinden ayrıldı.

Fonksiyonel bezeller: Bazı spor ve dalış saatlerinde, sualtı basıncını daha doğru bir şekilde ölçmeye ve bununla birlikte zamanı anlamaya yardımcı döner bezeller yer alır. Böyle modellerde kullanıcının bezeli el ile döndürmesi gerekir. Bu bezeller tek yönlü olabileceği gibi çift yönlü olanları da mevcuttur. İkisinin de farklı kullanım alanları vardır. Sıklıkla tüplü dalış ile ilişkilendirilen dönen bezellerin amacı geçen süreyi takip etmek, ortalama hız veya seyahat mesafesi gibi diğer ölçümleri yapmaktır.

Uni-directional bezel: Tek yönde hareket ederler ve modellerin çoğunda bu yön saat yönünün tersinedir. Bu tür dönen bezeller genellikle tüplü dalışlar esnasında kullanılır, su altına girmeden önce tankında 45 dakikalık hava bulunan bir dalgıç bezeli ayarlayıp sayaca bağlı olarak su altına daha ne kadar süre kalabileceğini hesaplayabilir. Kısacası kaç dakika su altında kaldığını bilmek için başlangıç zamanını geçerli saatten çıkarmak yerine hızlı bir şekilde görülmesini sağlar. Yanlışlıkla orijinal yerine atılmasını önlemek adına bazı modeller mandallıdır.

Bidirectional bezel: Bu bezel türü hem saat yönünde hem de saat yönünün tersi yönde hareket ederek matematiksel hesaplamalar için, ne kadar süre geçtiğini ve ne kadar süre kaldığını hesaplamak için kullanılır. Çerçevenin her iki yönde de döndürülebilmesi zamanlamanın başlangıcına maksimum esneklik kazandırır.

Takimetre bezel: kronograf saatlerinde ortak bir özellik olup, hızı önceden belirlenmiş bir mesafeyi ölçmeye yarar. Kullanıcı başlangıç noktasını geçince kronografı aktive eder ve bitiş esnasında durdurur. Hız, takimetre ölçüsünden birimler halinde okunur. Ölçek genellikle bezel üzerine oyulmuştur ve dönmez.

İç bezel: İlk olarak 1960’lı yıllarda kullanılmaya başlanan bu özellikte bezel safir camın altında yer alır. Böylelikle hem korunur hem de daha zarif bir görünüm yakalar. Hatta iç bezellerin dışarıdan bir tepe kolu eşliğinde kontrol edilebilen versiyonları da vardır.