Omega’nın Penceresİnden
GMT’ye farklı anlamlar kazandıran Omega’nın yeni Planet Ocean modeli Rolex çizgisine yaklaşıyor. Yazı Robin Swithinbank
Seamaster 300 döneminde, Omega’nın Planet Ocean Seamaster modellerinin geleceği pek de sağlam görünmüyordu. Ama bu yılki Basel’de yeni Master Chronometer modelleriyle birlikte, tasarıma olan inancını gösterdi. Her ne kadar 17.25 mm’lik eski boyutuna göre “kıl payı” kadar bir farkla 17.04 mm ölçüsüne kavuştuysa da eskisinden daha ince sloganıyla tanıtıldı ve bu modellerde METAS mekanizma da dahil olmak üzere Omega’nın yeni materyalleri kullanıldı. En enteresanı ise dünyanın ilk siyah-beyaz seramik bezelli saati olan GMT modeli; Rolex’in GMT-Master II serisinin son modellerine yanıt niteliğinde. Geçmiş, bunun bir rekabet olamayacağını söylese de, artık yeni bir döneme adım atmış bulunuyoruz.
Omega’nın Master Chronometer saatleri bağımsız olarak onaylanmış 600 metre derinliğe kadar su geçirmezlik, hassasiyet, güç rezervi ve elbette en üst seviyede anti-manyetik koruma gibi vaatlerde bulunuyor.
Her iki saat de çizilmeye dayanıklı, 24 saat skalalı çift tarafa dönebilen iki renkli seramik bezele sahip, ancak Rolex 904L paslanmaz çelik kasasıyla avantaj elde ediyor. Rolex günde -2/+2 saniye hata payı konusunda iddialı; Omega’nın GMT kalibresi 8906 ise -0/+5 saniye vadediyor. Yeni Rolexler beş yıllık garantiyle birlikte sunulurken Omega’lar dört yılla sınırlı.
Bir diğer göz önünde bulundurulması gereken konu da boyutlar: Omega’nın siyah-beyaz seramik bezelli GMT modeli, Rolex’in modaya uygun olarak tasarlanmış 40 mm’lik çapına kıyasla 43,5 mm’lik boyutuyla oldukça büyük, ama Omega’nın su altı koşulları için özel olarak tasarlandığını ve manuel helyum vanasına sahip olduğunu da unutmamak gerekir.
Peki ya fiyat? İşte işler bu noktada kızışıyor. Omega, her ne kadar aradaki korelasyon çok bariz olmasa da kalitesini geliştirirken fiyatını da artırmış; deri kayışlı versiyon paslanmaz çelik bilezikliden yalnızca 300 TL az bir fiyata 21.100 TL’ye satışa sunuluyor. Bu durum ikili arasında yakın bir rekabeti doğuruyor.
Benim görüşüm bu iki kasa her ne kadar birbirine benzese de aynı müşteri kitlesini hedef almıyor. Omega’nın Rolex’e göre çok daha gelişkin işlevsellikleri olabilir ama dünyadaki “masa dalgıçları”nın da sayısı azımsanmayacak kadar çok. Rolex konusunda dikkatli mi olalım? Omega’nın öyle yapacağı konusunda şüphem yok.
Detaylar
Omega Planet Ocean 600m GMT
Fiyat: 21.100 TL (deri kayışlı versiyon), 21.400 TL (paslanmaz çelik bilezikli versiyon)
Materyal: Paslanmaz çelik
Mekanizma: GMT ve tarih fonksiyonlu manüfaktür otomatik Co-Axial Master Chronometer
Çap: 43.5 mm
Güç rezervi: 60 saat
Su geçirmezlik: 600 metre
QP kararı: İlk bakışta çok dikkat çekmese de ölçülebilir tüm kriterler üzerinden yüksek not alıyor.