Mutlak Zaman

  • 320 SHARES

Urwerk’in EMC koleksiyonuna yeni eklenen Time Hunter zamanı en hassas ve doğru şekilde ölçmek üzere tasarlandı

Urwerk’in saat kullanıcılarına sorumluluk yükleme alışkanlığı devam ediyor. SIHH 2016’da lanse edilen EMC’nin yeni modeli Time Hunter’da da gördüğümüz üzere Urwerk almak isteyenler saatleriyle biraz daha vakit geçirmek zorunda. Yeni EMC Time Hunter’daki komplikasyonların hakkını tam anlamıyla verebilmek ve zamanı en doğru şekilde ölçmek adına Urwerk’inizi daha yakından tanımanız gerekiyor. EMC’nin ilk modeli tanıtıldığında eski otomobillerin ön kısmında gördüğümüz kurma kolunun bir saate uyarlanmasına tanık olmuştuk. Kasanın sağ tarafında konumlandırılan bu kurma kolu haznesinden çıkarılıp 20 kez kendi etrafında döndürülerek elektrik enerjisi elde etmeye yarıyordu. Bu enerji de bir kapasitörde toplanıp hassasiyet göstergesinin işlevini yapmasını amaçlıyordu. HYT’nin H4 koleksiyonundaki Alinghi ve Metropolis modellerinde de kullanılan elektrik enerjisi LED aydınlatmaları harekete geçirirken Urwerk bu enerjiyi hassasiyeti ölçmek için kullanmaya karar vermişti. Ama marka bu hassasiyet özelliğine ek olarak EMC’nin yeni modeli Time Hunter’a bir de salınım göstergesi ekledi.

u2

Kadranın orta bölümünde yer alan saat ve dakika göstergeleri bir önceki modele göre daha geniş bir alanı kaplıyor. Bu sebeple saat 1 pozisyonundaki saniye göstergesi ve saat 7 pozisyonundaki güç rezervi göstergesinin boyutu küçülmüş. Ama EMC Time Hunter’ın en önemli göstergesi saat 10 pozisyonunda. Burada bulunan hassasiyet ve salınım göstergelerinin zamanı en doğru şekilde ölçmek adına hayati önem taşıdığını belirtmek gerek. Hassasiyet göstergesinin amacı saati farklı ortam şartlarına adapte etmek. Yeni saatler butiklerde satışa sunulmadan önce saat ustaları tarafından optimum şartlara göre ayarlanıyor, fakat şartlar her zaman optimum olmuyor. Sıcaklık farkları ya da kullanıcıların hareket sıklıkları ortamdan ortama veya kişiden kişiye göre değiştiği için mutlak zaman ölçümü her zaman mümkün olmuyor. EMC Time Hunter modelinde kurma kolunu 20 kez çevirdikten sonra kasanın sol tarafında kalan düğmeye basarsanız hassasiyet göstergesi size +15/-15 arasında bir değer veriyor. Bu rakam modelin bir saatlik süre içerisinde kaç saniyelik şaşma yapacağını gösteriyor. Burada amaç değeri 0 noktasında tutmak, eğer göstergede değer 0 çıkmazsa kasanın arka tarafında kalan vidayı hareket ettirerek en doğru zaman değerine ulaşabilirsiniz.

u3

Salınım göstergesi ise bir bakıma saatin sağlık durumunu belirtiyor. Eski saatlerde hassasiyet pandülün salınım ayarına göre belirlenirken bu görevi modern saatlerde denge çarkı üstleniyor. Denge çarkının devinimini belirten göstergede rakam 220-280 arasında çıkıyorsa bu mekanizması sağlıklı işleyen bir saatiniz olduğunu gösteriyor.

u4

EMC Time Hunter’ın 43 x 51 mm ölçülerindeki kasasının temel malzemesi titanyum ve çelik alaşımı. Direkt bu alaşıma sahip bir kasa olduğu gibi ikinci seçenek olarak yeşil seramikle kaplı bir kasa da mevcut. 30 metreye kadar su geçirmezlik özelliği bulunan modelin elle kurmalı mekanizması ise manüfaktür UR-EMC2 kalibre.