KADRANDAKİ MADENİ PARA

  • 33 SHARES

Kadranı madeni para olan koleksiyon, Corum’un geçmişindeki saatlerle hangi ortak paydada buluşuyor? Yazı Müjde Metin

1955 yılında La Chaux-de-Fonds’da kuru- lan Corum’un, diğer İsviçreli yüksek saatçilik markalarına göre genç olması, saatlerinin çizgisini de etkiliyor. Yarattığı konseptler her zaman daha niş; markanın spesifik bir oriji- nalite tanımı var. 1958’deki, kasası geleneksel konik bir şapkayı referans alan Chinese Hat; 1970’deki kadranına kuş tüyü deseninin işlendiği Feather; 1976’da otomobilin ön ızgarasının kadranında yer aldığı Rolls-Royce; 1980’de kalibrenin, kasanın ortasına dikey yerleştirilmesiyle ortaya çıkan Golden Bridge; 1997’de hem kol saati hem masa saati olarak kullanılabilen Tabogan… Bu örnekler, Corum’un sıra dışı bakış açısını en iyi şekilde yansıtırken, tematik fikirlere yoğunlaşan saat koleksiyonerlerinin de radarına takılıyor.
Corum’un tanıttığımız avangard grubunun bir eski üyesi de, 1964’te lanse edilen $20 Double Eagle Coin saati. Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanlarından oluşan hayran kitlesi bir yana, Andy Warhol’un koleksiyonunda da bu saat yer alıyordu (şimdi Corum’un La Chaux-de-Fonds’daki müzesinde sergileniyor).
2015’te $20 Double Eagle Coin saatinin 50. yıldönümüne ithafen iki yeni model sunuldu. “Neden 51. yılda 50. yaş kutlanıyor?” derseniz, cevap, kullanılan madeni paraların 2014’te basılmış olmasına çıkıyor. Sirkülasyona çıkmayan paraların kullanıldığı modellerde, tasarımsal olarak madeni paralar modifikasyona uğramadan sunuluyor. Kadranı, tek parçalık safir kristal kaplıyor. 20 Dolar kadranlı 72 saatlik güç rezervine sahip otomatik kurmalı altın modelin kasa çapı 36 mm; 42 saatlik güç rezervine sahip otomatik kurmalı 1 Dolar kadranlı gümüş modelin de kasa çapı 43 mm. Her ikisi de in-house üretilen kalibrelerle çalışıyor.
Madeni para, Corum’dan uzun zaman önce de saatlerde kasa olarak kullanılıyordu. Ama ilk modellerde madeni para kesilerek, kadranın önüne ve kasanın arkasına kapak gibi yerleştiriliyordu; yani mekanizmanın, para yüzeyleriyle ilişiği yoktu. Corum’un 1964’teki buluşu ise, madeni paranın ön yüzeyini kalibreye bağlamak oldu. Para yine ortadan ikiye eşit kalınlıkta dilimlenir gibi kesiliyor, fakat bu kez ön taraf doğrudan kadran olarak kullanılıyor ve ibreleri barındırıyordu. Ve bu gelişmeyle üretilen Corum’un $20 Double Eagle Coin modeli, yüksek saatçilik ivmesi olmasının yanı sıra, tarihte Johnson, Nixon, Carter, Reagan ve Clinton gibi isimlerin sevdiği bir popüler kültür sembolüne de dönüştü… Hazır sırası gelmişken, bugün sizce Donald’ın mı yoksa Hillary’nin mi tercihi olurdu? (Gerçi bence Donald oyunu kesinlikle Golden Bridge’den yana kullanırdı.)

293-645-56_0001-mu51_web

Detaylar
Corum Coin Watch $20
Fiyat:
İstek üzerine
Materyal: 18 ayar sarı altın Double Eagle madeni para ve pırlanta kurma kolu
Mekanizma: Otomatik kurmalı CO 293
Çap: 36 mm
Güç rezervi: 72 saat Su geçirmezlik: 30 metre
Özellik: Cenevre mührü
QP kararı: Cenevre mührüne sahip modelin yüksek fiyatına rağmen çok yoğun ilgi göreceği kesin.