Japon PratİKLİĞİ
2016 model Astron, hem tasarım anlamında çağdaşlaşmış hem de müşterilerden gelen geri dönüşlerle fazlalıklardan kurtulmuş. Yazı Erçağ Akın
Japon üretici Astron’u ilk çıkardığında (1969’da Seiko ürettiği ilk quartz mekanizmalı modeline de Astron adını vermişti) GPS solar watch deyiminin içi gerçek anlamda doldurulabilmişti. Güneş enerjisiyle çalışan, dünya saati komplikasyonuna sahip model pratik ve günlük kullanım için idealdi. Bununla beraber altyapısı her ne kadar teknik olsa da temelde kullanıcıyı fazla yormuyordu.
Güneş enerjisinden gücünü alan mekanizma GPS sinyalleri sayesinde gezegen çevresindeki uyduları baz alarak dünya saati komplikasyonunu harekete geçirebiliyordu. Soğuk savaş döneminde karşılaştığımız bir teknoloji olsa belki şaşırabilirdik. Fakat bu özellikleri bir kol saatinde görmek, üstelik modelin tek bir tuşla farklı merkezlerin zaman dilimini yaklaşık 6 saniyede ayarlaması biraz olsun heyecanlanmamıza izin veriyor. Ayrıca Japonların teknik zenginlikleri gösterme alışkanlığını da göz önünde bulundurursak kadrandaki göstergeler ve kişilerin komut yetkisi kullanıcıları tatmin etme konusunda yeterliydi (Astron’un uçuş moduna alınabilen bir saat olduğunu hatırlatalım).
2016 model Astron, hem tasarım anlamında çağdaşlaşmış hem de müşterilerden gelen geri dönüşlerle fazlalıklardan kurtulmuş. Seiko güncel versiyonda saat 6 pozisyonundaki ikinci zaman dilimi göstergesini kadrandan kaldırdı. Bu hamlenin getirisi olarak da daha önceden saat 10 pozisyonunda bulunan çok fonksiyonlu alt kadranı saat 8 pozisyonuna çekti. Bu çok fonksiyonlu yarım daire şeklindeki alt kadranın birden fazla görevi var. Alt kısımda kalan ‘DST’ ibaresi daylight saving mode’a referans veriyor ve yaz saati uygulaması olan merkezlerde gün ışığından yararlanmayı sağlıyor. Bir sonraki basamakta güç rezervi göstergesi bulunuyor ve ondan sonra da isterseniz uçuş modunu kullanıma alabileceğinizi gösteren küçük bir uçak figürü var. Yarım daire şeklindeki kadranın işlevini tam anlayabilmek için saat 2 pozisyonundaki tuşun görevine değinmemiz gerekiyor. Tepe kolunun üzerindeki tuşa 6 saniye boyunca basıldığında saniye ibresi 12’de sıfırlanıyor ve alt kadrandaki 1-4+ rakamları arasında bir alanı gösteriyor. 1 ve 4+ Astron’un bağlantı kurabildiği uyduların sayısını belirtiyor. Eğer 4+ değeri yakalanırsa Astron bulunduğunuz merkezin zaman dilimine otomatik olarak geçiş yapıyor ve bunun haberini de saniye ibresini ‘Y’ üzerine konumlandırarak veriyor. Eğer yeterli sayıda uyduyla bağlantı kurulamazsa ki kapalı alanlarda ve yüksek binaların olduğu lokasyonlarda bu durumla karşılaşılabiliyor, saniye ibresi ‘N’ üzerinde duruyor. Bu durumda sizin zamanı manuel olarak ayarlamanız gerekiyor. Astron’un yeni titanyum kasası da önceki versiyonlara göre daha küçük, çapı 44.8 kalınlığı ise 12.4 mm. Bu rakamlar da sonuç olarak saatin kimliğine zenginlik katıyor. Astron artık şık akşam yemeklerine de katılabilir, üstelik teknolojik bir dünya saati komplikasyonuna sahip olmasına rağmen.
Detaylar
Seiko Astron-SSE091
Fiyat: İstek üzerine
Materyal: Özel alaşım siyah kaplama titanyum
Mekanizma: Quartz kalibre 8X22
Çap: 44.8 mm
Su geçirmezlik: 100 metre
QP kararı: Oldukça teknik olmasına rağmen kullanıcı dostu yeni nesil bir Astron.