MARYAM KEYHANI

  • 36 SHARES

Maryam Keyhani, zamanını Toronto-Berlin arasında bölen İranlı bir şapka tasarımcısı. Toronto’yu, hayatında, ailesini yetiştirmek, Berlin’i ise hayal gücünü şarj etmek için kullandığını ifade ediyor. Doğduğu Tahran’ı ise hiç hatırlamasa da, evi sorulduğunda bu şehri işaret ediyor.

Röportaj Aslin Kumdagezer

Mesleğini sadece tasarımcılık ile sınırlamadan özgeçmişine zamanla heykeltıraş, ressam, sürrealist, eş ve anneyi eklediğini belirtiyor. Şapkaların günümüzde sadece işlevsel yönleri ile hatırlanmasından muzdarip olan Keyhani, 20’li yaşlarından beri ilgilenmeye başladığı bu tasarımları bir zırh olarak betimliyor. Espri anlayışı ve seçimlerini ise Toronto’nun sert iklimine rağmen değiştirmeyip, “dünyanın en küçük şapka butiğini” bu şehirde açıyor. Bu mini özet ise Keyhani ve sınırsız yaratıcılığını anlamak için sadece bir intro olabilir zira nevi şahsına münhasır kişiliği QP Women için bu sayıda verdiği röportajındaki cevaplarından da açıkça anlaşılıyor…

QP Women: Hakkınızda yazılan hemen her makale, sizin 21’inci yüzyılda yaşayan bir sürrealist olduğunuzu söylüyor. Milenyumun bu tarafında sürrealizm nasıl?

Maryam Keyhani: Ben sürrealizmi daima zaman bağlamının dışında düşünüyorum. Bu akım aslında iç dünyanla, düşüncelerinle o kadar doğrudan bağlantılı ki, herhangi bir zamana, periyoda ait olması imkansızlaşıyor. İşte bu yüzden bugün eski bir sürrealist işe baktığınızda hala güncel olduğu hissine kapılıyorsunuz.

QPW: Bize sorarsanız estetik anlayışınız bilakis Rönesans’tan çıkma gözüküyor. İzninizle denkleme absürdizmi de katıp soralım: 17’nci yüzyılda bir sürrealist olsaydınız gününüzü nasıl geçirirdiniz?

MK: Dev şapkalar ve kaliteli iplikler giyip bir sirke katılırdım.

QPW: Bu senaryoda kadın mısınız, yoksa erkek mi?

MK: Ben içimde hep bir centilmen olduğuna inanıyorum, diyerek cevabım, muhtemelen erkek olurdu.

QPW: Bu centilmen hakkında biraz daha bilgi vermeniz mümkün mü?

MK: Çok isterdim, ama tasviri oldukça zor bir kişilik.

QPW: Toronto’nun kış şartlarında şapka seçmek zor oluyor mu?

Bu sorunun cevabını ve röportajın geri kalanını merak edenleri, QPW No:4’ün 64. sayfasına davet ediyoruz. Dergiye abone olmak için ise abone@qpmagtr.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.