ALIŞVERİŞİN 2000’Lİ PARAMETRELERİ
Dünyanın birçok yerinde yakın tarihte bir anda patlayan bir mağazacılık furyası yaşandı. Türkiye olarak biz de bundan nasibimizi aldık. Yeni açılan AVM’ler, hızlı modanın işin içine girmesi, bundan yaklaşık 15 sene önce moda sektörünü yeni bir dönemin içerisine soktu.
Yazı Polat Uyal
Evvelden ulaşılabilirlik çok daha sınırlıydı. Bu Türkiye’de olduğu kadar Avrupa’da da geçerli bir durumdu. Daha az alışveriş merkezi ve daha az mağaza vardı. Sonra bir anda Amerika ve Avrupa da dahil olmak üzere, farklı coğrafyalarda bir tüketim patlaması yaşandı. İngiltere’de alışveriş merkezi kültürü yokken, çok mağazalı AVM’ler açılmaya başladı. Selfridges yenilendi, Harrods büyüdü…
Moda sektörünün bugünkü gidişatını, tüketim alışkanlıklarını, mağazacılığın aldığı yolu ve günün sonunda lüks segmentini şekillendiren şeyin ne olduğunu anlamak için de tüm bu kırılma noktalarını anlamak gerekiyor. Bu değişimin birinci ve en büyük sebebi, büyük şehirleri ziyaret eden turistlerin sayısında görünen artış. Öncelikle, var olan lokal potansiyelin üzerine artı bir güç eklenmesi söz konusu. Haliyle, talep artış gösteriyor…
Böylece büyük kapitallerde yer alan ufak department store’lar, alışveriş merkezleri bir anda lüks segmentine kaymaya başlıyor. Alışveriş merkezleri büyürken, hedef kitleleri de büyüyor, artık daha fazla insana ulaşır hale geliyorlar.
Ve de bu sırada Çinliler para harcamaya başlıyorlar… Malumunuz, dünya genelinde lüks tüketimin oldukça hatırı sayılır bir kısmı Çinliler tarafından yapılıyor.
Düşünsenize, bir ülke ki dünyanın en büyük nüfusuna sahip ve bu ülke lüks ve moda nezdinde tüketime başlıyor. Doğal olarak sadece kendi olduğu yerde değil, bunu bütün dünyayı dolaşarak yapıyor.
Orta Doğu da aynı şekilde atağa geçiyor. Kendi coğrafyalarındaki imkanlar sınırlı olduğundan dolayı, yurt dışına akın ediyorlar. Yine Londra’ya baktığımızda bile hatırı sayılır bir Orta Doğulu müşteri kitlesi görüyoruz. Hem orada yaşayan yabancılar, hem de turist olarak burayı ziyaret eden insanlar…
İstanbul’a gelelim, 10 sene önce Beymen’in turist müşterileri tek haneli rakamlardan oluşuyordu. Bugün ise İstanbul’daki Beymen’ler ve özellikle bünyemizdeki monobrand butiklerde (tek bir markanın ürünlerinin satıldığı mağazalar), karın önemli bir bölümü, turistler sayesinde elde ediliyor. İstanbul’u ağırlıklı olarak Orta Doğulu turistler tercih ediyorlardı ama yakın zamanda Çinli turistleri de mağazalarımızda görmeye başladık.
Yazının devamını QP Women No:4’de 44. sayfadan itibaren okuyabilirsiniz.