ÖN PLANDA

  • 85 SHARES

Soluk olarak adlandırılabilecek renklerden en canlılarına, yüksek saatçiliğin renk skalasında klasik kalmak kadar modern olabilmek de mühim.

ULYSSE NARDIN
DIVER ATOLL
Uçsuz bucaksız bir denizi mi yoksa yeşil tonlarının bol olduğu bir ormanı mı tercih ederseniz bilemiyoruz ancak tasarımların doğal oluşumlardan ilham aldığını kabul etmekle birlikte markaların mavi tarafa daha yakın olduğunu dile getirsek yanılmış olmayız. Elbette burada dalış saatlerinin de etkisini ayrıca bir kenara koymak gerekiyor. Öte yandan dalış saatlerinin sadece denizin altında değil belli bir rakım üzerinde de var olduğu da bir gerçek. Ulysse Nardin’in Diver’ları ise denkleme pırlanta setlerini dahil edenlerden. Daha önce Diver Rainbow ve Diver Starry Night’ın ardından son olarak Diver Atoll ile üçlemeyi tamamlayan model, 39 mm paslanmaz çelik kasaya sahip. Diver koleksiyonunun sürdürülebilirlikteki ilerlemesini bir adım ötesinde kasa için kullanılan çeliğin %80’i geri dönüştürülmüş. 300 metreye kadar su direnci gösteren Atoll’un tek yönlü dönen bezeline 40 adet pırlanta yerleştiriliyor. 42 saatlik güç rezervini kalibre UN-816’dan alan modelin kadranındaki mavi tonları ve kahverenginin benekli dokusu tropik bir deniz altını çağrışıyor; havadan çekilmiş bir atol görüntüsü gibi. Chrysocolla kadranını 100 edisyon ile sınırlayan model için kauçuk ya da timsah derisi kayış seçenekler arasında.

HUBLOT
CLASSIC FUSION ESSENTIAL GREY

Essential Grey yeniden canlanıyor: tek bir model, tek bir renk, yılda bir kez, tek bir kanal üzerinden satın alınma. Daha önce Big Bang Unico Essential Grey, ardından Spirit of Big Bang Essential Grey’e sahipseniz hat-trick’i tamamlamak için eksiğiniz Classic Fusion Essential Grey. 2024 Essential Grey serisindeki iki Classic Fusion’ın her biri %100 titanyum kasa ve bezele sahip; ilki 42 mm, ikincisi ise 45 mm kasa çapında. Her biri kasa hacmine göre tasarlanmış kendine özgü bir mekanizma bulunduruyor: 42 mm Classic Fusion Essential Grey, HUB1110 kalibresinde; 45 mm ise HUB1112 mekanizmasından güç alıyor. Bununla birlikte, adil olmak adına, her iki model 42 saatlik güç rezervi ile aynı mekanik seviyede konumlanıyor. Satine edilmiş ve parlatılmış titanyum kasa ve bezele son olarak gri kumaş/gri kauçuk kayış dahil ediliyor. Hublot’nun görece daha büyük ve kalabalık sayılabilecek tasarımlarına nazaran Classic Fusion, basit ve temiz görünümünü 1970’lerden ilham alan entegre spor lüks anlayışından alıyor. Son olarak modelin sadece çevrim içi satışta olduğunu belirtelim.

TUDOR
BLACK BAY CERAMIC ‘BLUE’
25 Ağustos tarihinde Hollanda GP’si ile yeniden start alacak olan F1’in 8 Aralık’ta Abu Dhabi GP’si ile sona ereceğini hatırlatarak, radarımızı Tudor’a çeviriyoruz. Orijinal Black Bay Ceramic ile tanışmamızın arasından yıllar geçti
ve Tudor’un Visa Cash App Red Bull Formula 1 takımı (diğer adıyla VCARB) ile olan ilişkisinden doğan ilk modeli ile yeniden karşımızda. Böylece takımın pilotları ile aynı saati takma ihtimaliniz de doğmuş oldu. 41 mm mat siyah seramik kasa, mikro kumlanmış yüzey ve monoblok orta kasaya sahip modelin mat mavi kadranını siyah-PVD ile işlenmiş 316L çelikten tek yönlü döndürülebilir bezel tamamlıyor. 70 saatlik güç rezervini in-house MT5602-1U’dan alan Black Bay Ceramic Blue’nun kayışları için deri ve kauçuk arasında seçim yapmalısınız.

JAEGER-LeCOULTRE
MASTER CONTROL CHRONOGRAPH CALENDAR
Geçmiş tasarım notlarını çağdaş bir yorumlama ile yenileyen biri olan Master Control Chronograph Calendar, bir başka deyişle 1950’lerde popüler olan yuvarlak formlu saatlerin izinden gidiyor. Çift fırçalı ve cilalı 40 mm kasaya yerleştirilen iki dikdörtgen pusher’lar işlevlerine ek olarak aynı zamanda modern görünüm de temsilcisi. İki tonlu kadran sunray- brushed kadranı dana derisi ya da paslanmaz çelik kayış alternatifleri tamamlıyor. Bir diğer taraftan fonksiyonları (saat, dakika, küçük saniye) ve komplikasyonları, özellikle de pulsometrik ölçeği ve 30 dakikalık sayacı ile günlük hayatın ihtiyaçlarına da cevap verebiliyor. Ayrıca, ay evresi saati günlük zaman döngüsüne bağlıyor ve pulsometrik ölçek, daha geleneksel olarak dakika başına kalp atışlarının sıklığını ölçüyor. Son olarak 65 saatlik güç rezervini in-house kalibre 759’dan alan modelin her bir parçası markanın Vallee de Joux’daki manüfaktüründen çıktığının altını çizelim.

VAN CLEEF & ARPELS
LADY ARPELS PLANÉTARIUM
Van Cleef & Arpels’ın hikaye anlatımının romantizm ile bir ilişkisi olduğunu yok sayamayız. Öyle ki tasarımları kimi zaman hayali motiflerin hareketlerine yer veriyor kimi zaman ise de bilimin merkezinde konumlanıyor ancak anlatım hiç değişmiyor. Saat okumadan tasarım diline kadar hayal gücünde marj dışına çıkan marka Poetic Astronomy evreninin bir parçası olarak Midnight Planétarium saatinin “Lady” versiyonuna odaklanıyor. Maison için özel olarak geliştirilen

otomatik mekanizmasıyla Lady Arpels Planétarium, güneşi ve en yakın gezegenleri tasvir ediyor: Merkür, Venüs ve Dünya ve eşitlikçisi Ay. Rodyum kaplama 18 ayar beyaz altın bezeli ve 38 mm kasasını her birini pırlantalar tamamlıyor. Aventurin kadran da, güneş, 18 ayar pembe altın; yıldızlar, rodyum kaplama 18 ayar beyaz altın; Merkür, pembe sedef; Venüs yeşil mine; Dünya, turkuaz ve Ay ise pırlanta ile sembolize ediliyor. Bu da farklı boyut, renk ve özelliklerle neredeyse 400’e yakın değerli taşın var olduğu bir tasarım anlamına geliyor. 36 saatlik güç rezervinin ardında ise Christiaan Van der Klaauw tarafından marka için özel geliştirilmiş geliştirilen Valfleurier Q020 var.

BREITLING
SUPEROCEAN
Biarritz’deki Wheels and Waves sörf ve motosiklet festivalinin ardından, Breitling Superocean serisine eklemeler yapıyor: gökkuşağı kadranlı edisyonlar ve Superocean Automatic 44. Bir diğer taraftan yeni edisyonların sörfçülerin ortak tutkularına ve hikayelerinin bir araya getirildiği The Breitling Book of Surfing ile aynı zamana denk getirildiğini not düşelim. Breitling’in renkler ile olan diyaloğu, Superocean Automatic 44 ve 36 mm ve 42 mm seçeneği ile gökkuşağı kadranlı versiyonlarıyla kromatik bir değişime giriyor. Superocean Automatic 44 tarafında ise turkuaz eşlemesi kadran ve kayışla tamamlanıyor. Renk odağında her bir model 1960 ve 1970’lerin SuperOcean Slow Motion’ından ilham alıyor. Bilmeyenleriniz için bu kronografa “Slow Motion” lakabının takılmasının nedeni dakikada bir yerine saatte bir devir yapılmasından kaynaklanıyor. Bir diğer deyişle Yeni Superocean, Slow Motion’ın tasarım kodlarını takip ederken, çizilmeye karşı dayanıklı seramik kaplı bezel ve parlak renkli kadranlar gibi modern özellikler ekleniyor. Deniz altında kolay okunabilirlik için kalın lüminesan baton indeksler ve “paddle” ibreler ve saniye ibresinin yerini dakika bazlı bir kronograf alıyor. Superocean Automatic 42 ve 36, gün içinde eğlenceli bir renk paletine ek olarak bir dizi tonda parlayan Super-LumiNova® tonlarının parlak gradyan ile kaplanmış saat konumları ve ibrelere sahip. Paslanmaz çelik kasaları ve farklı renk seçenekleri ile her iki model de 300 metreye kadar suya direnç gösterebiliyor. Ancak kabul ediyoruz, alternatifler arasında renk seçimi yapmak biraz zor olabilir.