ÖN PLANDA

  • 79 SHARES

Yüksek saatçilikte renklerin her daim bir anlam ifade ettiği düşüncesinden mücevherat ilişkilendirmelerine…

TAG HEUER
MONACO CHRONOGRAPH
1969’da tanıtılan Tag Heuer Monaco, dönemin klasik yuvarlak kasa algısından uzaklaşarak kare formunu tercih etmesiyle modernliğin bir nevi sembolü haline geldi. Ayrıca ilk otomatik chronograph mekanizmalarından biri olan kalibre 11 ile de teknik açıdan bir viraj da almış oldu. Yüksek saatçiliğe
ek olarak motor yarışları bağlantısına bir de sinema ilişkilendirmesini dahil etmesi ise 1971 yapımı “Le Mans” filminde Steve McQueen’in karakteri ile gerçekleşti.

Son edisyonda ise denkleme lokasyon etmeni dahil ediliyor. Zira La Chaux-De-Fonds’dan Las Vegas’a göndermeler de bulunan model renk tercihini pembeden yana kullanıyor. Öyle ki pembe iskelet kadrandaki detaylar, Las Vegas’ın canlı ambiyansı ve fenomen şehir ışıklarını yüksek saatçilik nezdinde somutlaştırıyor. Tag Heuer Monaco Chronograph’ın gücünü kalibre Heuer 02’den alması bir kenara 39 mm’lik siyah DLC 2. sınıf titanyum kumlanmış kasa, yeniden siyah kumlanmış kadran ile tamamlanıyor. Kadranda dikkate değer birçok unsurun var olması da şaşırtıcı değil. Zira kadrandaki belirgin indeksler, canlı bir görünüm için iskeletleştirilmiş vaziyette. Los Angeles dinamiğini yansıtmak adına tercih edilmesi de oldukça makul. Saat 3 ve 9 konumundaki chronograph’larda siyah ve pembe opaline pembe lake kaplı ibreler eşlik ediyor. Açık mavi Super- LumiNova® ile siyah indeskler kadran görünümündeki renk seçkisine dahil olanlardan.

BLANCPAIN
FIFTY FATHOMS BATHYSCAPHE

Blancpain’nin spor serisinin klasiklerinden sayabileceğimiz Fifty Fathoms Bathyscaphe, bir dalış saatinin pekala gündelik odaklı olabileceğini gösteriyor. Bir diğer deyişle Bathyscaphe, Blancpain’nin ilk kez 1956’da tanıttığı Fifty Fathoms modelinin daha kompakt ve aerodinamik versiyonu olarak da tanımlanabilir. Öyle ki seramik Bathyscaphe modellerinin sportif tarafı bir flyback chronograph ve iki farklı edisyondaki three-hand plus date ile genişletiliyor. İlk sırada, her ikisi de 43,6 mm siyah seramik kasaya sahip modeller var. Sunray mavi ve yeşil kadrandaki alternatifleri modelleri bir önceki edisyonlardan ayırıyor. 120 saatlik güç rezervini kalibre 1315’ten alan her iki model sırasıyla seramik ve Nato kayış ile tamamlanıyor. Son olarak 43,6 mm seramik kasaya sahip flyback chronograph’ın sunburst mavi kadranını tek yönlü saten fırçalanmış siyah seramik bezel tamamlıyor. Model 50 saatlik güç rezervini ise kalibre F385’te alıyor ve Nato kayış ile sportif görünümünü pekiştiriyor.

VACHERON CONSTANTIN
TRADITIONNELLE TOURBILLON HIGH JEWELLERY
Yüksek saatçilik ile mücevheratın ortak bir paydada buluşuyor olması elbette yeni bir konsept değil. Ancak markaların bu konuda ne kadar ileri gidebileceklerini göstermek adına teknik ve estetik perspektifinden çeşitli yenilik arayışında olduğunu dile getirebiliriz. Her iki alanda da denge sağlamanın mühim olduğu gerçeğinde Vacheron Constantin Traditionnelle koleksiyonu, kalibre 2160’ın ultra ince mekanizmasını 300’den fazla baget kesim pırlanta ile eşleştiriyor. Öyle ki maison’un iki buçuk asırdan fazla süren varlığı boyunca, bir saatin değerini teknik güç ve yaratıcılık ile tanımlıyor. Koleksiyona dahil edilen son model ise markanın bu tutumunu destekleyen cinsten. Hal böyle olunca önceliği teknik tarafa veriyoruz. Marka tarafından geliştirilen ilk otomatik kurmalı tourbillon mekanizması olan kalibre 2160 her şeyden önce inceliği ile ön planda. Toplam 188 bileşene sahip mekanizma 5,65 mm “inceliğinde” ve 80 saatlik güç rezervine sahip. 41 mm’lik beyaz altın kasası ile modelde görünebilir olan her noktaya pırlanta yerleştirilmiş vaziyette. Bezelde 144, kurma kolunda 16, kadranda ise 158 baget kesim pırlanta yer alıyor. Ton sür ton dikişli koyu gri timsah derisi kayışla yüksek saatçilik ve mücevherat dengesindeki model nihai sonucuna ulaşıyor.

LONGINES
CONQUEST CHRONO SKI EDITION

International Ski Federation’ın (FIS) resmi ortağı olan Longines, 4-16 Şubat 2025 tarihleri arasında Avusturya’nın Saalbach / Salzburgerland kentinde düzenlenecek olan 48th FIS Alpine World Ski Championships ile sınırlı edisyondaki Conquest Chrono Ski Edition’ı eşleştiriyor. Öte yandan Longines için Conquest serisinin özel bir anlamı da var; 1954’te marka koruması verilen ilk seri. Cilalı ve saten yüzeylerinin birleşimindeki 42 mm paslanmaz çelik kasa ve siyah seramik ek parçalı bezele sahip modelin kadranı dikey saten kaplamalı antrasitten oluşuyor. 59 saate kadar gücünü stabil tutması için de kalibre L898.5 modeldeki yerini alıyor. Dakika ve saat indekslerinin gümüşle cilalanmış Super-LumiNova® uygulamasına bir de saat 6 ve 9 konumunda bulunan göstergelerdeki kırmızı indekslerin dahil edilmesi modelin renk öğelerini oluşturuyor. Arka kasada yer alan figür iki yılda bir düzenlenen etkinliğe gönderme yapıyor. Ayrıca bu sınırlı edisyonun sembolü olarak kasa arkaya “Saalbach 2025-Fis Alpine World Ski Championships” ve “Limited Edition – One of 2025” ibareleri ekleniyor.

TUDOR
PELAGOS FXD GMT
Başlangıçta Fransız Donanması uzman birimiyle birlikte geliştirilen Pelagos FXD- ki hatırlayacağınız üzere ilk Pelagos FXD modeli 2021 yılında tanıtılmıştı, havacıların ve uçuş destek personelinin yerel saatin yanı sıra “Zulu Time”ı ve üçüncü bir saat dilimini takip etme olanağı sağlayan bir fonksiyon eklenerek Fransız Deniz Havacılığının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde genişletiliyor. Öte yandan 1950’lerden beri marka, Marine Nationale’e (Fransız Donanması) dalış saatlerini resmi olarak tedarik ediyor. Yeni model ile Tudor, deniz havacılığı operasyonlarından sorumlu Aéronautique Navale’in ihtiyaçlarına çözüm üretiyor. İşlevselliğe odaklanan Pelagos FXD GMT, 200 metreye kadar su geçirmiyor ve 42 mm kasası saten fırçalanmış 2. sınıf titanyumdan üretiliyor. 65 saatlik güç rezervini kalibre MT5652 U’dan alan model, siyah seramik ek parçalı 2. sınıf titanyumdan üretilmiş 24 saatlik çift yönlü bezel ile tamamlanıyor. Kasa arkasında ise 70’li ve 80’li yılların orijinal askeri Tudorlarına bir gönderme olarak “M.N.24” (Marine Nationale 2024) gravürü yer alıyor. Kumaş kayışının rengi ise Fransız Deniz Kuvvetleri Havacılığındaki havacıların giydiği uçuş kıyafetinin rengiyle uyuşuyor.

ULYSSE NARDIN
DIVER NET VENDÉE GLOBE
Her dört senede bir düzenlenen Vendée Globe’u kısaca anlatmak istersek tek başına, durmaksızın ve yardımsız kelimelerini kullanırdık. Adını yarışın başlangıç ve bitiş noktası olan Vendée bölgesinden alan Vendée Globe aynı zamanda “denizlerin Everest”i olarak da anılıyor. En zorlu solo dünya turunda toplamda 45.000 km yol kat etmeniz gerekiyor. Ulysse Nardin ise resmi zaman tutucusu olarak sadece yarışa geri dönüş yapmıyor aynı zamanda Diver Net’in en sürdürülebilir versiyonu ile de karşımıza çıkıyor. 44 mm çapındaki kasası %95 oranında geri dönüştürülmüş çelikten üretiliyor. Tek yönlü bezeli ise tek gövdeli yarış teknelerinin folyolarını üretmek için kullanılan karbon fiberlerden elde edilen CarbonFoil’den elde ediliyor. 300 metre suya direnç gösteren ve 300 edisyon ile sınırlı tutulan modelin kumlanmış gri kadranının merkezindeki X işareti, saat 12 konumundaki güç rezervi göstergesi ve 6 konumundaki saniye göstergesindeki mavi ve kırmızı detaylar yarışın resmi renklerine göndermede bulunuyor. 60 saatlik güç rezervini kalibre UN- 118’den alan model aynı zamanda kısmen geri dönüştürülmüş balık ağlarından yapılmış kırmızı ve %100 geri dönüştürülmüş balık ağlarından yapılmış gri kayış alternatifi sunuyor.