Pre-SIHH 2017: Somutlaşan Duomètre Kadranları
Jaeger-LeCoultre’un Duomètre koleksiyonu, SIHH’e soğuk ve ağırbaşlı bir renk seçimiyle katılıyor. Yazı Erçağ Akın.
Duomètre, Jaeger-LeCoultre’un en teknik koleksiyonlarından biri sayılabilir, aynı kalibre üzerinde birleşen iki mekanizmanın geliştirilmesiyle bir mühendislik keşfi olarak ortaya çıkan seri komplikasyon alternatifleriyle dikkat çekiyor. Duomètre’ın doğuşu rastlantısal bir hikayeye sahip; İsviçreli manüfaktür salt bir mekanizmaya kronograf komplikasyonu eklemek istediğinde mekanizmanın hassasiyetinde aksaklıklar fark ediyor. Bunun üzerine Jaeger-LeCoultre kronograf için ayrı bir kalibre yaratarak bu iki mekanizmayı tek bir kalibre altında birleştiriyor ve Duomètre koleksiyonunun temelleri atılmış oluyor.
Serinin özelliği iki ana komplikasyonu barındırması, bunlardan biri saatin asıl görevi olan zamanı göstermeye yararken diğeri de ek komplikasyonun işlevini gerçekleştirmesine yardım ediyor; kronograf, moonphase, tourbillon… Dual Wing konseptini kullanan Jaeger-LeCoultre bu sayede enerji dağılımını iki koldan sağlıyor ve tulumbalar üzerindeki direnç gücünü ayırarak tork ve salınımı dengeli bir şekilde gerçekleştiriyor. Böylelikle iki ayrı tulumba ve iki ayrı dişli treni komplikasyonların ihtiyacı olan enerjiyi karşılamış oluyor. Tabii bu enerji yükü de tek tulumbanın üzerine binmediği için zaman gösteriminde mutlak bir hassasiyet yakalanmış oluyor. Jaeger-LeCoultre’un bu teknolojik altyapısı özelinde konuşacak olursak eğer, markanın bu mekanizmalar için uzun mesailer harcadığını ancak yüksek saatçilik için nitelikli bir seri hazırladığını söylemek gerek.
Spherotourbillon
Quantième Lunaire
Duomètre koleksiyonu Pre-SIHH döneminde daha önceden alışık olduğumuz komplikasyon kombinasyonunu farklı bir kadranla sundu. Temelde koyu gri olan kadranın rengi manyetit olarak adlandırılıyor. Daha önce bu rengin benzerlerini görmüş olsak da Jaeger-LeCoultre’un kadranlar üzerindeki zanaatkarlığa ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi olan manyetit, küçük nüanslarla farklılığı yakalamış. Kadran pürüzlü bir yapıdaymış hissi uyandırıyor, ayrıca tanıtılan üç modelde de kullanılan pembe altın kasayla benzersiz bir kontrast yakalıyor. Hatta kasa ve kadran renkleri arasındaki zıtlık o kadar beklenmedik ki ilk bakışta bu tonlardan etkilenmeniz biraz zor oluyor. O yüzden yeni Duomètre’lara kısa bir süre tanımanız gerekiyor.
Chronograph
İlk model serinin en gösterişli parçası olan Spherotourbillon için üretilmiş. 42 mm’lik çapa ve 18 mm’lik kalınlığa sahip olan kasa, modelin ağır ve oturaklı bir parça olduğuna işaret ediyor. 20 derecelik açı yakalayarak eksen etrafında dönen tourbillon titanyum bir kafese entegre. Saat 12 pozisyonunda ikinci zaman dilimi, 6 pozisyonunda da küçük saniye göstergeleri bulunan spherotourbillon’un retrograde tarih göstergesi ise saat ve dakikanın belirtildiği alt kadranın etrafını çevreliyor. 50 saatlik güç rezervi bulunan iki ayrı kalibrenin güç rezervleri de küçük alt kadranların yanlarında yer alan ibrelerle belirtiliyor. Duomètre’ın doğuşuna sebep olan kronograf modeli de manyetit kadranla makyajlanan modellerden biri. Saat 10 pozisyonunda saat ve dakika için ayrılan alt kadran bulunurken, saat 2 pozisyonunda ise 60 dakikalık ve 12 saatlik kronograf alt kadranları bulunuyor. Saniye ve kronograf ibreleri merkezde bulunurken saat 6 pozisyonunda ise saniyenin 6’da 1’ini ölçen alt kadran mevcut. Quantième Lunaire ise Pre-SIHH’de tanıtılan modellerin sonuncusu. Saat 10 pozisyonunda bulunan alt kadran modelin adındaki Quantième (tarih) ve Lunaire (ay) deyimlerinin amacını da açıklamış oluyor.