MücevhercİLİĞİN Yüksek SaatçİLİğe Aktarılışı

  • 164 SHARES

‘Gösteriş’ kelimesinin altını en etkin şekilde dolduran markalardan biri, Roger Dubuis. Velvet ise Maison’un bu gösterişi sadece tasarımsal detaylarda bırakmayıp horolojik bir boyuta da taşıyışının en feminen formu.

Her sene SIHH 2016 esnasında tanıttığı modellerin gösterişi ile dile gelen manüfaktür Roger Dubuis, bu sene hedef kitlesini biraz daha değiştirerek kadınlara özel oluşturduğu koleksiyona daha çok tasarım ekliyor. Ancak dişiliği bir adım öteye taşıyan marka Velvet serisi ile kadınlara bir ‘Diva’ gibi hissettirmeyi amaçlıyor.
Bu senenin kadın modelleri arasında yer alan Velvet serisi modelleri ilhamı
Hollywood’dan alıyor. Çağdaş bir ‘femme-fatale’ fikrinden çıkarak geliştirdikleri modellerinde ise kadınların adeta bir primadonna gibi hissetmelerine odaklanıyor. Düşünceler bu bağlamda şekillendiğinde ise ortaya çıkan modeller hayli feminen çizgiler taşıyor. Mücevherin yüksek saatçilikle buluştuğu noktada yer alan tasarımlar halihazırda hep oldukça gösterişli iken; Roger Dubuis kadınlarının kullanacağı saatler bu gösterişin bir adım daha ilerisine taşınıyor.
Sofistike, elegan ve gizemli modellerin en ilgi çekicilerinden olan Velvet Ribbon ise bir kadın bileğinde yer alabilecek en ışıklı tasarım oluyor.

rogerdubuis2

Avant-garde stili ve premoniter duruşu ile parlak bir yüksek saatçilik deneyimi sunan Velvet Ribbon, hem mücevherciliğin hem de yüksek saatçiliğin en sofistike örneklerinden biri.
Öncelikle modelin Poinçon de Genève sertifikasından bahsedelim. 1886 senesinden bu yana bağımsız bir enstitü tarafından yalnızca Cenevre kanton’unda üretilmiş olan mekanizmaların belirli bir dizi kritere sahip olması halinde verilen ve mekanizma üzerinde taşınan bu mühür Velvet Ribbon’da da yer alıyor. Bu özelliğiyle mekanizmasının saygınlığını kanıtlayan saatte RD821 kalibreye yer veriliyor. Saat ve dakika fonksiyonlarına ev sahipliği yapan otomatik kurulumlu mekanizma 172 parçadan oluşuyor. Rodyum kaplama mekanizmanın üzerinde ek olarak “Poinçon de Genève” finisaja da yer veriliyor. Kasa yüzeyinde yer alan pırlantalarla beraber kalibresi üzerinde de 33 adet değerli taşa yer veriliyor. 4 Hz (28’800 vph) frekansında ve 3.43 mm inceliğindeki kalibre 48 saatlik güç rezervi ile çalışıyor.
Senenin en iddialı kadın modelinde Roger Dubuis’nin yüksek mekanik imalatını takdir etmemek elde değil ancak bunun yanında yüksek bir mücevhercilik yetkinliği de göze çarpıyor. Bunun en büyük göstergesi ise model üzerinde her bir bileşende farklı kesimlerde sunulan pırlantalar oluyor. Saatin gövdesi ve kayışında toplam 631’den daha fazla, yaklaşık 53 karatlık pırlanta bir arada bulunuyor. Kadranda farklı katmanlarda yer alan ve açılı yerleştirilmiş olan pırlantalar kendi içlerinde ışıklı bir derinlik hissi yakalıyor. En alt katmanda yer alan geometrik kesimli pırlantaların önünde konumlanan safir camda manüfaktürün ismine yer veriliyor. Kadranda yer alan tek detay da markanın logosu oluyor. Koleksiyonun diğer modellerinde yer alan Romen rakamları tamamen kaldırılarak, kadran detaylardan arındırılıyor. Kadranın etrafını çevreleyen farklı kesimli taşlar saatin estetik duruşunun temelini oluşturuyor. Velvet Ribbon’ın bezel ve kasası üzerine dizili baget kesim pırlantalar ise saatin hipnotik aurasını ışıklı kontrastlarla genişletiyor.
Haute Joaillerie’nin en üst segmentlerinde yer alan modelde göze çarpan bir diğer önemli detay ise kasanın, taşlarla kaplı bilezik ile birleştiği noktalarda yer alan biri 1.05 ve diğeri 1.02 karatlık zümrüt kesim pırlantalar oluyor.
8 adetle limitli Velvet Ribbon’ın her biri pırlantaların kesimleriyle farklılaşarak eşsiz birer parça haline dönüşüyor. Bu oldukça iddialı model hem yetenek hem sanatkarlık hem teknik yeterlilik hem de deneyim unsurlarını bir arada bulunduran cezbedici bir yüksek saatçilik örneği oluyor.

Detaylar
Roger Dubuis The Velvet Ribbon
Fiyat:
İstek üzerine
Materyal: Platin Mekanizma: Otomatik kalibre RD821
Çap: 38.5 mm
Güç rezervi: 48 saat
Pırlanta sayısı: 631 (kasada 9.03 karat, kadranda 4.55 karat, kayışta 36.78 karat, tepe kolunda 0.26 karat ve 1.02 – 1.05 karatlık iki adet zümrüt kesim pırlanta)
QP kararı: Mücevherciliğin yüksek saatçiliğe aktarılışının en gösterişli örneklerinden biri. Kasada kullanılan platin materyali ise Roger Dubuis’nin bu işi ne kadar ciddiye aldığının en önemli göstergelerinden.