3D ULTRA KOMPLİKASYON
Tanıştıralım; saat yapım jargonunda ‘komplikasyon’ sözcüğünün anlamında değişiklik yaparak çok özellikli olmayı görünümde sadeleştirmeyi başaran yeni Lo Scienziato.
Lo Scienziato hakkında ‘Panerai manüfaktüründen çıkan en inovatif tasarımlarından biri’ demek konusunda herhangi bir çekincemiz yok çünkü hem 3D print teknolojisiyle yaratılan titanyum kasadan hem de ultra komplikasyonlardan oluşan bir modelden bahsedeceğiz. Aslında Lo Scienziato’nun teknolojik yanına aşinayız; Panerai tarafından ilk kez 2016’da tanıtılan çok özellikli Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT (PAM00578) de hayranlık uyandıran bir inovatiflikle karşımıza çıkmıştı. Yeni Lo Scienziato ise yine kendisinden önceki modelin özelliklerini taşıyor fakat görünümünde küçük revizyonlara uğruyor. 47 mm çaplı bu modelde, ibrelerin ve siyah deri kayış üzerindeki dikişlerin mavi olması kasanın metalik tonlarıyla bir araya geldiğinde dinamik bir görünüm yakalıyor.
Bunun dışında Lo Scienziato’ya dair en dikkat çekici şey saat, dakika, saniye, GMT, 144 saatlik güç rezervi (göstergesi kasa arkasında bulunuyor) ve tourbillon eşapman gibi unsurlarla donatılmış olmasına rağmen hafifliği.
İskelet saatlerin yarattığı ‘ağırlık’ hissini tamamen ortadan kaldıran Lo Scienziato’nun sırrı her Panerai başyapıtının doğduğu yer olan markanın Neuchâtel’deki kreatif atölyesi Laboratorio di Idee’nin tüm komplikasyonları kalibre P.2005/T’nin içine sığdırabilmesi ve bunları olabilecek en minimal kasanın içinde bir araya getirmesi. Tabii bu hafifliğin bir başka nedeni de kasa materyalinde çelikten yüzde 40 daha hafif olan titanyumun tercih edilmiş olması. Ağırlığı daha da azaltmak için (100 metrelik su geçirmezlik özelliğinden ödün vermeksizin) kasada kompleks geometrik şekiller yaratmaya imkan veren bir teknolojiye başvurulmuş. ‘Metal lazer sinterleme’ adlı bu proseste, toz titanyum kullanılarak fiber optik lazer vasıtasıyla üç boyutlu nesne katmanları oluşturuluyor. Her biri 0.02 mm olan bu ardışık katmanlar birleşiyor ve tamamen katı hale gelerek hedeflenen forma ulaşılıyor. Geleneksel çalışma yöntemleriyle elde etmenin olanaksız olduğu bu yapı, sonunda iskeletleştirilmiş kalibreli tourbillon komplikasyonlu P.2005/T’e hayat veriyor. O nedenle kompikasyonların görünümde yarattığı bir takım karışıklıkların Lo Scienziato’da estetik dokunuşla ortadan kalktığını; ‘ideal form ve ağırlık’ sentezinin gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
SIHH 2018’te tanıtılan Lo Scienziato, PAM00767.