Gücün Karanlık Yanı Zenith Academy
Zenith’in yüksek kaliteli konsept gamı Academy’ye tarz sahibi, titanyum kasalı “giriş seviyesi” minvalinde bir model katılıyor. Yazı Timothy Barber
Koleksiyoner Joel Duval’in geçen yıl yayınlanan, Zenith’in tarihine ilişkin mükemmel kitabı bu köklü firmaya olan hayranlığımın yanı sıra markanın özel “Academy” parçalarının bazılarına karşı şaşkınlığımı da artırdı. Christophe Colomb modellerinde bir balon içerisinde salınan jiroskopik eşapman göz kamaştırıcı bir cihaz, buna şüphe yok, hele ki bu Hurricane versiyonlarında çark zincir mekanizması ile birleştiğinde çok daha büyüleyici bir hal alıyor. Fakat Zenith tarihsel olarak, anlamsız ürünleriyle bilinen bir marka değil, aksine biçim ve işlevi sessiz sakin bir şekilde (bazıları sıkıcı olduğunu söyleyebilir) uyumlu hale getiren, hassasiyete odaklanan bir marka. Yakın zamanda, Defy Xtreme döneminin havai fişekleri yanıp tükendikten sonra dahi, bu uyum dengede kaldı.
Elite serisine yakın zamanda yapılan eklemeler bu bağlamda iyi şeyler olacağının habercisi, fakat Zenith’in yeni titanyum kasalı Academy modelinin endüstriyel estetiği başlı başına ilginç bir hamle. Bir bakıma, bunu Defy Xtreme hayranlarını etkileyen sert, güçlü görünüme geri dönüş olarak nitelendirebilirsiniz. Öte yandan, havalı bir enstrümanı andıran bu model, diğer Academy modellerinin süslü altın tasarımlarından ziyade, özellikle teknik bir görüntüye sahip: tamamıyla mühendislik eseri, yeniden tasarlanmış bir haute horlogerie ürünü. Bu bir açıdan tamamıyla Zenith hissi yaratırken, bazıları saatin arkasındaki mekanizma plakasının “karbon fiber” finişini sorgulayabilir. İlk kez bir yıldan daha uzun süre önce gördüğümüz Academy Georges Favre-Jacot, Academy gamının giriş noktasıydı ve sadece çark-zincir mekanizmasına sahip olması sebebiyle ilgi odağıydı. Eski duvar ya da masa saatlerinde, ana tulumbanın etrafındaki bir makaradan uzanan “bisiklet zinciri” enerjinin salınmasını dengelerdi. Buradaki etkisi tartışılabilir (unutmayın, saat COSC sertifikasına sahip), ama kurduğunuzda eğlenceli bir gösteri sergiliyor. Mikro-mühendislik eseri olması nedeniyle son derece etkileyici olan bu saatin fiyatı ise titanyum bir saat için şaşırtıcı bir şekilde yüksek. Bize, bu saatin “kararlı bir şekilde markanın geleceğine doğru yönelen” bir estetik yaklaşımını sergilediği iletildi. Eğer durum buysa, umarım bunu takip eden modellerin okunması daha kolay olur.
Detaylar:
Zenith Academy: Georges Favre-Jacot Titanium
Fiyat: 79.350 İsviçre Frankı
Materyal: Titanyum
Mekanizma: Manüfaktür, çark-zincir mekanizmasına sahip El Primero 4810 C
Çap: 46 mm
Güç rezervi: 50 saat
Parça sayısı: 222
Sertifikasyon: COSC
QP kararı: Farklı, yeni bir görünüm ve titanyumun eklenmesi Academy gamı için hoş bir değişiklik, fakat saatin okunma kolaylığı geliştirilebilir.