The World Is Not Enough
Dünya saati komplikasyonlu modeller, yüksek saatçilikte ustalığın sınırlarını zorlarken, barındırdıkları dünya haritaları ise mühendisliği ve tasarımı birleştiriyor. Yazı Erçağ Akın
Catch Me If You Can
Bazen büyük fikirler sıra dışı sonuçlar doğurabiliyor, tıpkı Vacheron Constantin’in yaptığı gibi. Üretici Traditionalle World Time modelinde yarım saatlik zaman dilimlerini de kullanarak toplamda 37 (bu sayıya ulaşabilen ilk model) farklı zaman dilimini 42.5 mm çapındaki pembe altın kasasının içine sığdırıyor. ‘Seyahat’ kelimesine ayrı bir önemle yaklaşan Vacheron Constantin ilk dünya saati komplikasyonlu modelini 1932 yılında tasarlamıştı ve bu sayede dünyanın 32 ayrı bölgesinde saatin kaç olduğunu eş zamanlı olarak gösterebilmişti. 21. yüzyılla beraber 32 merkezi 37’ye çıkaran Vacheron Constantin bunu yepyeni bir manüfaktür kalibreyle başardı. Otomatik kurmalı kalibre 2460 WT, 40 saatlik güç rezervine ve Poinçon de Genève mührüne sahip.
Edgy World Timer
Bir saatin kadranında görebileceğimiz en detaylı ve keskin hatlara sahip dünya haritası olabilir, Geophysic® Universal Time’ın merkezindeki harita. Donuk mavi ve kırmızının siyahla beraber kullanıldığı kadran, parlak kasa ve harita rengini bir parça daha öne çıkarıyor. 41.6 mm çapındaki pembe altın kasa bilekte tok bir duruşa sahip ve kadranında 24 farklı merkezde saatin kaç olduğunu gösteriyor. Geophysic® serisiyle beraber tanıtılan otomatik kurmalı kalibre 772 aynı model ailesindeki kalibre 770’e oranla yaklaşık 0.5 mm daha kalın. Bu da kullanılan dünya saati diskinin inceliğini kabaca ortaya koyuyor. Zaman ölçümü anlamında Jaeger-LeCoultre’ün kusursuzluğu yakalama arzusu ise true seconds özelliği ile geliyor. Saniye ibresinin bir indeksten diğerine sıçrama yaparak geçmesi zaman ölçümü konusunda gereken hassasiyeti sağlamış oluyor.
Galaksiler Arası Yolculuk
Breitling’in tüm modellerinde okunurluk önemli bir yere sahip. Dünya saati komplikasyonlu Galactic Unitime’da da bu durum geçerli. Modelin öne çıkan iki özelliği var; bunlardan ilki bezelde kullanılan kompozit materyal, ikincisi ise Galactic Unitime için geliştirilen özel manüfaktür kalibre. Paslanmaz çelik kasayla sunulan saatin bezeli tungsten ve karbür karışımı bir materyalden oluşuyor. Breitling’in kronograf komplikasyonuna sahip olmayan ilk kalibresi unvanını taşıyan otomatik kurmalı kalibre B35’in güç rezervi ise 70 saat. 113 gramlık toplam ağırlığı olan Galactic Unitime’ın, 44 mm’lik paslanmaz çelik kasası ve kadranında filigran desenli gri tonlarındaki bir dünya haritası var.
Pasifik Okyanusu
Kadranın tam ortasında yer alan ve ince işçilikle hazırlanan (coğrafi haritalardan görmeye alışık olduğumuz derinlik göstergesi mavinin farklı tonlarıyla belirtilmiş) dünya haritası, Asya ve Amerika kıtalarının bir tasvirini yansıtıyor. 39.5 mm çapındaki 18 ayar pembe altın kasa içinde dünya haritası dışında iki farklı alt kadran daha var. Dış çepere dayalı duran beyaz zeminli kadranda dünya merkezlerinin isimleri farklı bir fontla işlenmiş ve bu yolla saate daha klasik bir kimlik kazandırılmış. Ortadaki bölüm ise dünya saati komplikasyonuna sahip modellerin en önemli noktası. Tasarımcıların okunurluğu sağlıklı kılmak için yoğun mesai harcadığı diskte gece-gündüz göstergesi hilal ve güneş figürleriyle belirtilmiş. Aynı zamanda gökyüzünün farklı şehirlerde aydınlık ve karanlık olduğu da açık ve koyu mavinin kullanımına bağlı olarak değişiyor. Okunurluk anlamında kullanıcıyı yormayan Patek Philippe 5131R-001’in bu anlamda en büyük artısı belki de markanın adını ve Genève yazısını bezelin üzerine işlemiş olması. İsviçreli üreticinin dünya saati komplikasyonlu modellerinde görmeye alıştığımız otomatik kurmalı kalibre 240 HU’yu kullanan 5131R-001’nin güç rezervi ise 48 saat.
Orbis Terrarum: Globe, Earth and World
Montblanc’ın son yıllarda benimsediği stratejiler yüksek saatçiliğe merakı olanları mutlu etmeye yetti. Dünya saati komplikasyonuna sahip ve rakiplerine göre kısmen daha makul fiyatlı bir saat üretmesi de bunun açık bir göstergesi. Heritage Spirit Orbis Terrarum’un tek başına dikkat çeken bir noktası yok, model tam anlamıyla bütünlüklü görüntü çiziyor ve diğer birçok dünya saati komplikasyonlu saatin aksine gözü yormuyor. Soft renkleri kullanan Heritage Spirit Orbis Terrarum en keskin renk geçişini kıtalar üzerinde gece ve gündüz farkını gösterirken gerçekleştiriyor. Sellita’nın kalibre SW200-1’inin üzerine eklenen modüllerle yaratılan ve yarı-manüfaktür diyebileceğimiz otomatik kurmalı kalibre MB 29.20’yi barındıran modelin güç rezervi 42 saat. Saat, ‘globe, earth, world’ kelimelerinin latince karşılığı olan orbis terrarum adını alıyor. Sade görüntüsünün altında yatan pratikliği, Heritage Spirit Orbis Terrarum’un öne en çok çıkan özelliklerinden.