İçinİzdekİ KaşİF
19. yüzyılda su geçirmez saatler, “kaşifin saati” olarak tanımlanıyordu. Zaman içinde daha askeri ve ticari hallere büründü; teknoloji hiç durmadan yeni modeller için çabaladı. Performansıyla mükemmele doğru evrilmeye gayret eden pek çok dalış saati üretildi ve üretilmeye devam ediyor. Peki, bugün hangi dalış saatini seçmeli? Cevabı verirken en başa dönüp içinizdeki kaşifin sesine kulak vermeyi ihmal etmeyin. Yazı Müjde Metin
Farklı karakter
Yeni Rolex Oyster Perpetual Yacht Master 40, köklü serisine taze bir soluk getiriyor. Bunun bir nedeni, saatin tasarımında, aynı zamanda bir başka yeni üye olan Oysterflex adlı kauçuk kayışın bulunması. Ayrıca bezel kısmında Yacht Master’ın alışkanlığı olarak atfedebileceğimiz platinin yerini bu kez seramik alıyor. Kadrandaki mat tercihi, Everose altın kasayla dengeli bir karşıtlık yaratıyor. 100 metrelik dalışa izin veren bu model 55 saatlik güç rezervine sahip. Oysterflex kayışın ölçüsünü kendiniz ayarlayamıyorsunuz; bileğinize doğru şekilde oturduğundan emin olmak adına ölçümü Rolex yapıyor ve saatinizi size göre hazırlıyor. Bir diğer deyişle, tüketiciye sunulan hizmet ile fonksiyon namına yaratılan gelişme arasında kurulan bağ çok akıllıca!
Skinny diver
Saat endüstrisinin büyük bölümünü oluşturan spor saatlerin çekim alanına, Cartier’nin dalış kategorisinden giriş yaptığı Calibre de Cartier Diver, tabiri caizse markanın attığı ilk kulaç. Hayli beğeni toplayan bu beklenmedik misafir, maskülen görünümünün altında teknik açıdan da çok güçlü bir mekanizmaya sahip. 300 metrelik dalışa dayanıklı bu modelin, 43 mm’lik kasa çapı ve sadece 11 mm lik kasa kalınlığıyla teknolojik gelişmelerin estetize edilmiş halini anımsatıyor; tasarımı her ne kadar sportifliğin iriliğini taşısa da, Cartier familyasının bir mensubu olduğunu, Roma rakamları ve bombeli safir cam kesimiyle ilk bakışta yansıtıyor. Bezeli üzerinde bir yıl boyunca çalışılan saatin finisajındaki kontrast, 2010’da çıkarılan ilk Calibre de Cartier‘ye benziyor. 48 saatlik güç rezervi olan saatin kalibresi de Calibre de Cartier’nin aynısı: 1904 MC. Dalgıç olmayanların dahi ilgilendiği bu yeni Cartier adımı, markanın başarı çizgisini her alanda koruyabileceğini deklare ediyor.
Gerçek sporcu
Girard-Perregaux, ‘spor klasik’ türünün yegane ismi Sea Hawk serisini, ilk modeliyle 1940’larda sunmuştu. Tasarımsal anlamda bugünkü görüntüsüyle pek alakası olmayan o ilk modellerde dahi su geçirmezlik özelliği vardı. Fakat esas 70’lerde Sea Hawk, bir dalış ritüeline dönüştü. Modelin bugünkü halinin (Ref. 49960-32-632-FK6A) en dikkat çeken özelliği hiç kuşkusuz son yıllarda görmeye alıştığımız asimetrik konumlandırılan kurma kolu. 44 mm çaplı siyah seramik kasanın kalınlığı tam 17.80 mm. 46 saatlik güç rezervli manüfaktür kalibreli model, 300 metreye kadar su geçirmezlik özelliğine sahip. Herkese arkadaşlık edemeyebilecek sıradışı hatlarla donatılmış; fakat özellikleri ve dayanıklılığıyla spor yapanların kesinlikle eşliğini seveceği bir saat.
Bronz manifesto
Dalış saatlerinde trende dönüşen bronz kasaların, ana akım lüks tüketicilerin ilgisini pek çekmemesine karşın, Aquatimer Chronograph Edition “Expedition Charles Darwin” (ref. IW379503) modeliyle IWC, bu materyalin itibarını yükseltiyor. Paslanmaz çeliğin yayılmasıyla birlikte popülerliğini yitiren bronz, aslında saat dünyasındaki çekiciliğini bir şekilde devam ettiriyordu. Yalnızca, orijinalliği ve rengi dolayısıyla daha alternatif bir sahanın elemanıydı. Fakat IWC, 68 saatlik güç rezervine ve 300 metrelik dalış potansiyeline sahip bu siyah mat kadranlı yeni Aquatimer modeliyle, bronz ve lüks kesişiminde yeni bir sayfa açıyor. “Darwin neden?” diye soracak olursanız, hikaye, Galápagos’a, Charles Darwin’in adalara gerçekleştirdiği seyahatteki gemisi HMS Beagle’a uzanıyor. Saatin arka kapağında da Darwin’in portresi kazılı. 17 mm kalınlığındaki kasayı tasarım bağlamında naifleştiren bir diğer bronz şov da, kadranın içerisindeki parlak ibrelerde gizli.
Gösterişli dalgalar
Ulysse Nardin’in Black Sea / Blue Sea (Ref. 263-92LE-3C/928) modeli, marine temalı bir haute couture defilesinden çıkmış gibi. Bu avangard tasarım, markanın ikonik dalış kronometresinin geliştirilen bir versiyonu. Saatte, zümrüt yeşili ve altın detaylarla ışıldayan kadranın beraberinde, vulkanize kauçukla sağlamlaştırılan siyah kayış bulunuyor. 200 metreye kadar birlikte inebileceğiniz modelin, 42 saatlik güç rezervi var. Dalga desenlerinin maksimalist bir yaklaşımla hem kadrana, hem bezele hem de kayışa işlendiği Black Sea / Blue Sea, sadeliği simsiyah oluşuyla yakalamaya çalışıyor. Öte yandan bileği kavrayışını güçlendirmek adına eklenen kısımlarda ise “Limited Edition” ibaresi göze biraz fazla çarpıyor. Black Sea / Blue Sea, atletik yapıya olabileceğinin en şık edisyonuyla sahip olmak isteyenlere göre.