İNCELİK YARIŞLARI
Yüksek saatçilik endüstrisine hem estet gözle hem de anatilik düşünce yapısıyla baktığımızda ‘ultra ince’ eğiliminin, niş bir rekabet alanı yarattığını görüyoruz.
Fondation de la Haute Horlogerie’nin resmi horoloji sözlüğünde ultra ince (extra-flat) saatin tam karşılığı ‘aşırı derecede ince’ olarak geçiyor. Yani bir saatin ultra ince mertebesine ulaşması için spesifik bir üst sınır bulunmuyor. Öte yandan bu kavram sözlüğe 1961 yılında girse de ince saatlere duyulan ilgi biraz daha eskiye dayanıyor. Öyle ki Fransız saat yapım ustası Edmond Jaeger, 20. yüzyılın başlarında 2 mm’den de ince olan cep saatlerinin içine mekanizma yerleştirme denemeleri yapıyordu. Nitekim 1930’da kalibre 145’i 1.38 mm kalınlığında bir kasaya sığdırdı. Keza Piaget de bu alanda uzmanlaşmaya 1913’te başlamıştı. Fakat markanın esas dönüm noktası 1957’de gerçekleşti çünkü kalibre 9P, 2 mm’lik kasaya konuşlandırılmıştı. Üç yıl sonra da kalibre 12P’yi 2.3 mm’lik kasada sunarak ‘dünyanın en ince otomatik saati’ unvanını elde etti.
Günümüzün gösterişten uzaklaşarak daha yalın ve minimal bir görsel dile doğru evrilen yaşam stili, kuşkusuz saatlerle ilgili tercihlerimizde de etkin rol oynuyor. Bunun yanında ultra ince saat yapımında uzmanlaşmak, markalar için milimetrik hesaplarla teknik üstünlük anlamına geliyor. İşte bu tip nedenlerle son yıllarda incelik yarışına yeni aktörlerin eklendiğini görüyoruz. Tabii bu durum endüstride niş bir rekabet alanı da doğuruyor. O nedenle takım elbise stiliyle bağdaştırılan ince saatlerin karşısına pek çok komplikasyonu içinde barındıran kalın modelleri koyamayız. Çünkü dediğimiz gibi, ultra ince saatler gusto sahibi ve mütevazı bir imgeyi temsil ediyor. Geçen yıl Bulgari’nin Octo Finissimo hamlesinin ardından üç rekor (dünyanın en ince otomatik saati, dünyanın en ince perpetual saati ve dünyanın en ince saati) takdim eden SIHH 2018’in akabinde, acaba Baselworld’de bunlara cevap verecek modellerle karşılaşacak mıyız, merak ediyoruz.
ALTIPLANO İKİLİSİ
İnceliğe dair karşılaştırmalı üstünlük çizelgesi çıkarmadan da alanının en deneyimlisi olan Piaget’yi listemizde ilk sıraya koymalıyız. Ayrıca marka iki farklı saatle, iki ayrı rekorun sahibi. Bunlardan ilki üzerinde üç yıl boyunca çalıştığı, ‘dünyanın en ince otomatik saati’ Altiplano Ultimate Automatic modeli. Siyah PVD kaplama mekanik otomatik kalibre 910P ve kasanın toplam kalınlığı sadece 4.3 mm. 41 mm kasa çapındaki modelin güç rezervi ise 50 saat. ‘Dünyanın en ince saati’ unvanının sahibi ise yüksek teknolojiyi 2 mm’ye estetik bir görünümle sığdıran Altiplano Ultimate Concept. Bu modelde, kalibre 900P-UC mekanizması ve saatin dış yüzeyi arasındaki ayrım, tek parçalık bezelin 0.2 mm inceliğindeki kristal cama entegre edildiği bir sistemle ortadan kaldırılmış.
ROYAL OAK RD#2
Tanıştıralım: AP’nin ergonomik, verimlilik ve sağlamlık kıstaslarıyla beş yıllık AR-GE çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkan perpetual takvimli kalibre 5133 Royal Oak RD#2 modeli. ‘Dünyanın en ince otomatik perpetual takvimli saati’ rütbesi, komplikasyon açısından en yetkin sıfatını da beraberinde getiriyor. AP’nin 1955’de ürettiği ilk perpetual takvimli saatindeki Ay fazı göstergesinin ultra ince prototipine saat 12 yönünde yer veren Royal Oak RD#2’nin bu açıdan selefine saygı duruşunda bulunduğunu söyleyebiliriz. Fiziksel betimleme aşamasında da özellikle mavi kadranından, 41 mm’lik 950 platin kasasından ve bileziğinden bahsetmeliyiz. Fakat bu model, yüksek saatçilik endüstrisinde asıl üstünlüğü tüm komplikasyon ağını kalibresinde 2.89 mm’lik inceliğe sığdırarak kuruyor.
EXTRA FLAT
Cartier, 2016’da lanse ettiği ilk Drive modelinin ardından bir yıl sonra aileye Drive Extra-Flat’i ekleyerek ultra ince yarışına girmişti. Bu yıl Drive Extra-Flat, manüel mekanizmalı kalibre 430 MC, 30 metrelik su geçirmezlik ve 6.6 mm’lik bir incelikle çıkageldi. Yaklaşık 39 mm’lik yastık bir kasaya sahip modelin paslanmaz çelik-mavi ve sarı altın-siyah timsah derisi kayış/kasa kombinasyonları var. Drive serisinin en yalın üyesi olmasına rağmen kurma kolunun üzerinde bir adet safir yer alıyor ve indeks notasyonlarında Roma rakamlarından vazgeçilmemesi bütünsel şıklık tanımımıza birebir uyum sağlıyor.
LUMINOR DUE
Panerai iki yıl önce tanıttığı Luminor Due ile rakiplerinin kırdığı rekorlara rağmen incelik müsabakasına gireceğinin sinyallerini vermişti. SIHH 2018’de markanın kalın kasa kurgularından beklenmeyecek bir gelişmeyle Luminor Due 3 Days Automatic Acciaio ile karşılaştık. Kendisi 10.5 mm inceliğinde olsa da varlığı Luminor 1950’ye dayandığı, dolayısıyla dayanıklılığa odaklanarak tasarlandığı için bu listede. Öyle ki cilalı AISI 316 paslanmaz çelik 42 mm’lik kasasına Luminor’un alametifarikası koruyucu tepe kilit kolu adapte edilmiş. Antrasit kadranına da inceliğine kontrast oluşturacak şekilde ışık saçan büyük dakika ve saat indeksleri yerleştirilmiş. Tarih göstergesi saat 3; küçük saniye ise saat 9 yönünde. OP XXXIV otomatik kalibreli bu model, kahverengi ve mavi deri üzerine dikişli kayışıyla diğer inceler arasında en sportif çehreye sahip.