Denİz Tutkusuyla Harmanlanan Fonksİyon
Maison’lar, denizcilerin ihtiyaçlarını karşılama üzerinde artık daha çok duruyor. Yat yarışlarında önem taşıyan detaylar kadranlara taşınıyor. Regatta fonksiyonu da bu komplikasyonlardan biri. Yazı Berrak Damlacık İllüstrasyon Güneş Engin
Deniz tutkusunu derinden yaşayan hız meraklılarının ulaştığı uç noktalardan biri, tekneler. Motoryatlar ya da yelkenliler, derin denizlerin tuz kokusu ile birleşen rüzgarını hissetmek için en doğru konum. Buna hız tutkusu da eklenince tekne merakı bir üst mertebeye erişiyor. Hatta tekne yarışları ile bir bağımlılık formuna evriliyor.
İtalyanca kökenli bir kelime olan Regatta (regatare, rekabet etmek, kelimesinden türüyor) bir dizi tekne yarışını temsil ediyor. Motoryat ya da tekneler arasında gerçekleşen yarışlar, deniz tutkusu ile desteklenen bir spor türünü temsil ediyor.
Tekne yarışlarından oluşan Regatta, aslında yarış öncesi ve sonrasında yapılan şenlikler ve benzeri diğer etkinlikleri de kapsıyor. Genellikle yelkenliler ve kürekli kayıklar arasında gerçekleşen regattalarda son zamanlarda motoryatlar da çokça yer alıyor. Bu yarışlarda diğer tekne yarışlarından farklı olarak, sesli ve görsel işaretler başlangıç vaktinden belli bir süre önce verilerek yarış için bir ön hazırlık süresi sağlanıyor. İlk olarak beş dakika olarak belirlenen bu periyot, ilerleyen dönemlerde 10, 15 dakikaya kadar yükseltilirken bazı yarışlarda üç yada altı dakikalık devrelere düşürüldüğü de oluyor. Geri sayım boyunca teknelerin kesinlikle başlangıç çizgisini geçmesine izin verilmiyor.
Zaman kavramının en önemli bileşenlerden biri olduğu spor etkinliklerinde, yüksek saatçilik enstrümanları yüksek bir önem arz ederken regatta countdown özelliği ve regatta mekanizmalar kullanışlı türler olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle regattalar için geliştirilen modellerde yer alan regatta alt kadranı, yarışlar esnasında pratiklik ve kolay okunurluk sağlıyor.
Gökyüzü ve denizin farklı tonlardaki maviliklerinin kesiştiği noktada yer alan tekne ve regattalar için geliştirilmiş olan modeller, hem sade hem de spor çizgiler yakalıyor. Barındırdıkları tasarımsal kodlar ile de denizcilik yaşantısını destekleyen bu saatler arasında en sade çizgilere sahip olan model, İngiliz saat üreticisi Bremont’un America’s Cup ile olan işbirliğinden doğan Regatta OTUSA oluyor. Regatta OTUSA sadece tasarımsal kodları ile değil, kasasında yer verdiği fonksiyonlar ile de rekabetçi yelken yarışları ve denizcilik aktiviteleri için ideal bir bileşen. Bir diğer model ise su altı dünyasına özel ilgisiyle tanınan Panerai’den. İsviçre-Floransa menşeli saat üreticisinin, Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Automatic Titanio (PAM00526) modelinde yer verilen flyback kronograf, regatta countdown ve seconds reset fonksiyonları tamamen spor bir tutum sergilerken saat kasasında (titanyum) ve kayışında (kauçuk) kullanılan materyaller de bu duruşu destekleniyor. Omega’nın deniz ve denizciliğe olan ilgisinden doğan Seamaster koleksiyonundan çıkan Diver 300M ETNZ (regatta function) da kasasında barındırdığı regatta fonsiyonu ile hem deniz altında hem de deniz üzerinde kesinliği hedefliyor.
Regatta saatleri arasında spor duruşunun yanı sıra kibar çehresi ile de dikkat çeken model ise Rolex oluyor. Yacht-Master II, marin hayata olan yatkınlığını regatta fonksiyonu ile detaylandırılarak denizcilik ihtiyaçlarını kusursuz bir şekilde karşılamayı amaçlıyor. Parlaklığı ve asaletiyle göz dolduran beyaz altın-titanyum birleşimi bileziği ve kırmızı-lacivert detaylı beyaz kadranı ile bilekte estetik bir görünüm yakalıyor.
Detaylar
Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master II
Kasa çapı: 44 mm
Materyal: Beyaz altın ve platin
Mekanizma: Otomatik kurmalı
Güç rezervi: 72 saat
Detaylar
TAG Heuer Aquaracer 500M Calibre 72 Automatic Chronograph
Kasa çapı: 43 mm
Materyal: Paslanmaz çelik
Mekanizma: Otomatik kurmalı
Güç rezervi: 40 saat
Detaylar
Panerai Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Automatic Titanio PAM00526
Kasa çapı: 47 mm
Materyal: Titanyum
Mekanizma: Otomatik kurmalı
Güç rezervi: 3 gün
Detaylar
Bremont Regatta OTUSA
Kasa çapı: 43 mm
Materyal: Titanyum
Mekanizma: Otomatik kurmalı
Güç rezervi: 42 saat
Detaylar
Omega Seamaster Diver 300M ETNZ
Kasa çapı: 44 mm
Materyal: Titanyum
Mekanizma: Otomatik kurmalı
Güç rezervi: 52 saat