Dalış KeyfİNİ Derİnlere Taşıyan Altı Model
Keşfe açık en derin sulara ulaşabilmeniz için sahip olmanız gereken 6 dalış saati… Yazı Erçağ Akın.
1)Omega
Seamaster Ploprof 1200M Omega Co-Axial Master Chronometer
1970’teki sıra dışı Ploprof geçtiğimiz yıl gelen modelle tüm eksiklerini gidererek en iyi derecesini yeniledi. Söz konusu, kasası 55 x 48 mm boyutlarındaki bir saat olunca, ağırlık büyük önem taşıyor. Dalış saatlerinin neredeyse tümü basınca direnebilmek adına ağırlık ve konfor dengesinden feragat ederken Ploprof bu açığı titanyum kullanarak dengeliyor. 2015’te güncellenen modelin iki büyük artısı bulunuyor ve bunlardan ilki titanyum yardımıyla gelen hafiflik. Kullanılan otomatik kurmalı manüfaktür kalibre 8912 ise 15 bin gauss’a kadar anti manyetik özellik gösteriyor ki bu yeni Ploprof’un diğer avantajı (standart değerin 1000 gauss olduğu düşünülürse). Titanyum bilezik ve kasanın, Omega’nın pembe altını Sedna ile uyumuna ek olarak kadrandaki mavi hemen herkesin zevk skalasında yer alabilecek değerde. Modelin 1200 metreye kadar su geçirmezliği ve METAS onaylı Master Chronometer sertifikası olduğunu da hatırlatalım.
Özetle: Sadece zamanı göstermek için kurgulanmadığı kasa şeklinden belli olan dalış ekipmanı 1200 metreye dalmakla kalmıyor, 15 bin gauss gibi bir dirence dayanarak da profesyonelliğini pekiştiriyor.
2)Tudor
Pelagos
Tudor’un da profesyonel amaçla kullanılan modellerinin günlük olarak tercih edilebilir olması gerekir, ki Pelagos bunu tam anlamıyla karşılıyor. 500 metreye kadar su geçirmezlik özelliği bulunması profesyonel bir dalış saati olmasına izin veriyor, ancak mavi kadranı ve titanyum bileziğe ek olarak sunulan mavi kauçuk kayışı da pekala spor bir model olduğuna işaret ediyor. Tudor’un 1969’dan beri dalış saatlerinde kullandığı ‘kar tanesi’ saat ibresi Pelagos’ta da mevcut. Bu durum tek bakışta saat ibresini ayırt etmek adına önemli. Satürasyon dalışlarındaki helyum sorununu ortadan kaldırmak adına helyum valfi de saat 9 pozisyonuna yerleştirilmiş. Pelagos bilezikte de patentli bir yaylı sistem tercih ediyor. Toka üzerinden pratik bir şekilde üç dereceli ayarlama yapmak mümkün, buna ek olarak su altındaki basınç farklılıklarını kompanse etmek adına yaylı ve bağımsız bir sistem kullanılmış. COSC Sertifikalı otomatik kurmalı kalibre MT5612 ise 42 mm’lik titanyum kasalı Pelagos’un 70 saat boyunca çalışmasını sağlıyor.
Özetle: Tudor’un Pelagos’u bir dalgıç olmasanız bile sahip olmak isteyeceğiniz türden. Eğer zaten gerçek bir dalgıçsanız muhtemelen bunlardan birine sahipsinizdir.
3)Rolex
Sea-Dweller 4000
Sea-Dweller için aynı ailenin başarılı iki çocuğundan büyük olanı diyebiliriz. Dalış saatleri arasında derinlik farkına göre sınıflanan Submariner ve Sea-Dweller (300 m vs. 1220 m), dalış sporunu ne kadar ciddiye aldığınıza göre sizi cezbetmeye açık iki koleksiyon. Deepsea’nin 3900 metrelik dalış derinliğini bir kenara bırakırsak 40 mm’lik kasa çapına sahip yeni Sea-Dweller, Rolex’in derinliklerdeki iddialı temsilcisi. Ancak 1220 metreye kadar su geçirmezliği olan Sea-Dweller 4000’in Rolex etiketine sahip olması onu bir dalış saatinin sınırlarını aşmaya zorluyor. Bunun sebebi de genelde günlük kullanıma uygun olmayan dalış saatlerinden bağımsız olarak bu modelin casual atmosferlere kolayca adapte olabilmesi. Submariner’ın aksine büyüteçli tarih göstergesini kullanmaması ve Oyster kasanın kendi çizdiği modern kalıba ait olması vesilesiyle bir okyanus çukurunda ya da bir dağ zirvesinde hiç yabancılık çekmeyeceği açık.
Özetle: Rolex’in su geçirmezlik kavramının mucidi olması sebebiyle Sea-Dweller özgüveni yüksek, her ortama uyum sağlayabilen bir model.
4)Blancpain
Fifty Fathoms Automatique
Kıvrımlı ve dolgulu safir bezel Blancpain’in bu model üzerindeki el işçiliğine ne kadar önem verdiğinin göstergesi, keza düz bir safir bezel artık o kadar da büyük bir önem taşımıyor. Paslanmaz çelik üzerindeki bezel dalış saatlerinin de tıpkı bir smokin saati kadar şık ve maskülen -kaslı- olabileceğini gösteriyor. Fakat söz konusu model Fifty Fathoms ve Blancpain gibi 1950’lerin dalış saati akımında söz sahibi olmuş, imza niteliğindeki bir markanın eseri. Bu sebeple yeni Fifty Fathoms’un da gerçekten profesyonel bir dalış saati olup olmadığı önemli bir sual. Fifty Fathoms ibreler, indeksler ve bezeldeki gece görüş özelliği, tertemiz kadranı -tarih göstergesinin 3 ve 4 arasında yer alması bunun basit bir örneği- 300 metreye kadar inebilmesi ve anti manyetik olması sebebiyle gerçek bir profesyonel. 45 mm paslanmaz çelik kasa tıpkı diğer Fifty Fathoms üyeleri gibi otomatik kurmalı manüfaktür kalibre 1315’i tercih ediyor ki bu da modele 120 saatlik güç rezervi veriyor.
Özetle: Siyah kanvas kayışı ve safir kıvrımlı bezeli ile göz alan bir model… Fakat bu kendisinin uzman bir dalgıç olduğunu göz ardı etmemize neden olmamalı.
5)Seiko
Prospex Marinemaster 50th Anniversary
Seiko’nun derin sulara girişi 1965 yılına kadar uzanıyor. 1975 ise bugünkü güncel modelin referans aldığı yenilikçi Ref. 6159-022’nin doğduğu yıl. Japon üreticinin sürekli denenmemiş olanın peşinde olması markanın dalış saatleri için somut örneğini 1975’te vermişti. İlk kez titanyumun kullanıldığı, akordeon kayışın tercih edildiği, anti manyetik, yüksek gece görüşüne sahip ve iki katmanlı kasayla geliştirilen bu model biraz zamanının ötesindeydi. Ve bu sebeple de birkaç ufak dokunuşla hala güncel kalabiliyor. 48.2 mm çapındaki yeni Prospex Marinemaster yine titanyum kasaya sahip, fakat bezeli pembe altın ve siyah seramik kaplamayla zenginleşmiş. Bununla beraber dalış mesafesi çift katmanlı ve vidasız kasa arkası sebebiyle 600 metreden 1000 metreye çıkmış. Otomatik kurmalı 8L35 kalibrenin günlük +15/-10 saniye hata payı ise bir dalış saati için kabul edilebilir derecede.
Özetle: Vintage bir Seiko’nun güncellenmesiyle sık sık karşılaşmıyoruz, o yüzden markanın profesyonel anlamdaki en iddialı modeli Marinemaster’ın tarihi değerinin farkında olmak gerekiyor.
6)Panerai
Luminor Submersible Automatic Acciaio
Dalış saatlerinin bahsinin geçtiği bir zümrede Panerai’nin anılmaması büyük bir yanlış olur. Hatta markanın ordu için ürettiği modelleri de hatırlatmak gerekir. İtalyan donanmasının aksine Mısır donanması için üretilmiş Submersible modern görünümüne 1956’da kavuştu. Big Egiziano olarak da bilinen saat 60 mm kasa çapı ve 8 günlük güç rezervi sunan Angelus mekanizmasına sahipti. Tabii 21.yüzyıl Submersible’ı günlük kullanıma elverişli olmalı, bu sebeple PAM00024 makul boyutlardaki 44 mm çapındaki paslanmaz çelik kasayı tercih ediyor ve güç rezervini COSC sertifikalı, otomatik kurmalı manüfaktür kalibresi OP III vesilesiyle 42 saate düşürüyor. 300 metre su geçirmezliğini tepe kolu üzerindeki patentli güvenlik kilidine borçlu olan model, Panerai’nin ikonik kasalarından biri olmasıyla da her ortama uygun bir kimlik yaratmaya müsait.
Özetle: Panerai’nin tarih sahnesinde sarsılmaz yere sahip Submersible’ın teknik anlamda
zenginleşip daha da mütevazılaştığı bir
parça: PAM00024.