Andy Warhol’un Saat Merakı
Sanat üretme ve sonrasında o sanatı pazarlama konusunda dahi bir isim, çok yönlü bir kişilik, tüketim toplumunun sembollerini değiştiren bir Amerikalı, ressam, film yapımcısı, yayıncı… Warhol’un dahiliği ve deliliği Campbell kutularına sığacak gibi değil. Yazı Berrak Damlacık.
Sanatta seri üretim ve seri üretim nesnelerini kullanarak farklı felsefesini ortaya koyan yetenekli sanatçı, aslında yaşadığı çağın toplumsal olayları ile hem tezat hem de bütünsellik içinde.
Sanat çevrelerinde ilginç yaşamı ile de göz önünde olan Andy Warhol; partilere, lükse ve şöhrete düşkündü. Günlük rutini gece yarılarına kadar çalışıp ve sonrasında şehre inip eğlenmekti ve vaktinin çoğunu “Factory” adını verdiği atölyesinde geçiriyordu.
Andy Warhol, işlerindeki başarılarından dolayı, Marcel Duchamp, Truman Capote ve Walt Disney gibi isimlere büyük hayranlık besliyordu. Onlar başardıysa kendisinin de başarabileceğine inanıyor ve bu düşüncesini “Para kazanmak sanattır, çalışmak sanattır ama iyi iş yapmak, en iyi sanattır” cümlesi ile destekliyordu.
Sanata ve lükse ilgisi olan birinin kendini horoloji dünyasının büyüsüne kaptırmaması imkansızken, Warhol da bunun gerisinde kalamıyordu. 1970’li yılların başında, altın en görkemli dönemlerini yaşamaya başlamıştı. Bu görkemli materyal ünlü sanatçının da ilgisinden kaçmamış olacak ki; Warhol, Yves Piaget’i arayarak kendisi için külçe formunda bir cep saati tasarlamasını istemişti. Bu da Piaget’in Piaget 9P mekanizmasını geliştirdiği zamanlara denk geliyordu. Külçe formlu cep saati fikri gerçeğe dönüşmese de bundan 3 sene sonra Piaget, Andy Warhol için sarı altın, siyah kadranı olan bir model tasarladı. Bu tasarım günümüzde de hala kullanılıyor ve Beta 21 mekanizması ile çalışıyor.
Andy Warhol’un Rolex’leri de 18 ayar altındı. 40’lı yıllardan kalma Rolex 4021’i koleksiyonu içinde ilgi çekici parçalardan bir diğeri. Kasa arkasında Russel R. Brown’a ait bir gravürün de bulunduğu saat ölümünden sonra bir açık artırmada yaklaşık 35.000 $’a satıldı. Bu tutarı haklı bir rakam olarak görmek lazım.
Sevdiği bir diğer marka ise Cartier idi. Cartier’nin Tank modelini tercih eden Warhol’un “Cartier Tank’ı zamanı öğrenmek için takmıyorum, hatta kurmak bile umurumda değil. Tank’ı takıyorum çünkü o takılması gereken bir saat.” sözleri Tank’a olan takdirini gösteren bir övgü olarak tarihe geçmiştir.
Saatlere bu denli ilgili birinin kendini Patek Philippe’den mahrum bıraktığını düşünmek hatadır. Ünlü sanatçının sahip olduğu Patek Philippe Ref. 2526’sı 12-600 AT kalibreli ve Patek Philippe’in ilk otomatik kol saatlerinden biri. 1950’lerde üretilen saat 18 ayar sarı altın rotorlu bir model.
Andy Warhol hala en büyük yüksek saatçilik meraklıları arasında anılıyor. Merakının temel sebebi ise bu tasarımların ve mekanizmaların ardındaki sanatsal yetkinlik.