PANORAMİK VE ESTETİK İDEA
Montblanc CEO’su Nicolas Baretzki multi kategorili bir markayı yönetirken yüksek saatçiliğe dair yenilikler sunmakla ilgili fikirlerini Beran Toksöz’e aktardı.
QP: Saatler, yazı enstrümanları ve deri eşyalar Montblanc tasarım anlayışında iç içe geçmiş durumda. Ürün geliştirme bölümünün değerlendirmesini nasıl yapıyorsunuz?
Nicolas Baretzki: Sizin de belirttiğiniz gibi Montblanc dünyasına girmenin birçok yolu var.
Bunlara güneş gözlükleri, parfüm ve aksesuarları da eklemeliyiz ve hepsinin tasarım özünde aynı kıstas bulunuyor. Genel yaklaşımımız oldukça basit: Spesifik bir kategoriden bahsederken dahi tüm tasarımların aynı estetik yaklaşıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan bu departmanlarda çalışanlar birbirinden farklı ekipler ve aralarında hiçbir etkileşim yok. Her biri alanında uzman ve markanın kalbinde yer alan inovasyon duygusunu taşıyor. Dolayısıyla her kategori, bu hissi kendince yorumluyor ve sorguluyor.
Markanıza ait kalemlere tutkun olup koleksiyonlarını yapanlar aynı zamanda saatlere de ilgililer mi? Butiklerinizde bununla ilgili bir satış-oran bilgisi mevcut mu?
Güzel bir soru ve aslında cevabı az önce söylediklerimle ilgili… Biz her kategoride tutarlı bir tasarım anlayışı izlediğimizden her bölümde farklı koleksiyonerlerimiz var. Manüfaktürün ne kadar kompleks ve özgün olduğunu bilenlerin, markaya has çok farklı bir koleksiyonerlik anlayışı var. Tıpkı Minerva modellerine beslenen tutku gibi… Marka olarak koleksiyonerliğe çok açık bir duruşa sahibiz. Herhangi bir departmanın ürünüyle başlayınca gerisi Montblanc’a duyulan ilgiyle devam etmekte; butiklerimize tekrar tekrar gelen müşterilerinin oranı da bunu kanıtlıyor.
Minerva kalibrelerine sahip modellerinizde bazen fiyatlar iki katına çıkabiliyor. Mekanizma hakkında bilgisi olmayan müşterilerden eleştiri alıyor musunuz? Bu durumu nasıl dengede tutuyorsunuz?
Bu noktada farklı müşteri profillerinden bahsetmek istiyorum: Minerva kalibreye hakim olanlar ve olmayanlar. O bilgi birikimine sahip müşterilerimiz zaten bu teknikte bir kalibreyi fazlasıyla takdir edebildikleri için fiyat dengesindeki sapmayı anlamlandırıp ona göre davranabiliyorlar. Bir de Minerva kalibreye sahip olmayıp sadece Montblanc ismini ve tasarım anlayışını sevdikleri için markamızı tercih eden müşterilerimiz var. Ve onlara da diğer modellerle sunulan yüksek saatçilik kodlarına sahip saatlerimiz hitap ediyor. O nedenle 2018’de üçüncü bir katman oluşturduk… Sadece limitli sayıda üretilen bu değerli kalibreyi içeren ve markanın temel ilkelerine bağlı mainstream kabul edilebilecek modeller değil; aynı zamanda her koleksiyonda iyi fiyat dengesinde, kendi manüfaktürümüzden çıkan, Minerva fiyatını karşılayamayıp bu kaliteden fedakarlık yaptığınızda kendinizi kötü hissetmeyeceğiniz saatler yarattık. Örnek olarak 1858 Geosphere’i verebilirim. Minerva ekibinin ürettiği bu modelde fonksiyonellik ön planda ve fiyat olarak da 5.200 Euro. Yani bahsettiğimiz iki farklı müşteri profilinin de ilgisini çekmeye müsait bir kategoriden bahsediyorum.
Dünya çapında çok fazla butiğiniz bulunuyor. Saat satın alımı için bu bir avantaj mı? Örneğin Cartier’nin Hong Kong’da sadece saatlere ayırdığı bir mono butiği yer alıyor. Ticari açıdan bu hamleyi siz nasıl buluyorsunuz?
Bu sorunun cevabını merak edenleri QP:19. sayımızın 70. sayfasına davet ediyoruz. Dergiye abone olmak için ise abone@qpmagtr.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.