MICHEL COMTE
Alt metin, amaç ve materyal gibi parametreleri spesifik bir mesele odağında örtüştürebilmek Merve Ünsal’ın QP’nin yeni sayısı için Michel Comte’a yönelttiği sorulara zemin hazırlıyor.
İsviçreli sanatçı Michel Comte, anlamlı bir hayata neler sığdırılabileceğinin yaşayan en başarılı örneklerinden. Aslında restorasyon eğitimi alan sanatçı, bu ilk mesleğinde benimsediği detaycılığı ve titizliği sayesinde, sonradan ilgi alanına giren fotoğraf dünyasının kanaat önderlerinden biri haline geldi.
Fotoğrafçılık eğitimi almamıştı ancak henüz 25 yaşında Karl Lagerfeld tarafından Chloé koleksiyon çekimleri için işe alınmasının ardından yolu açıldı. Önce New York’a ardından Los Angeles’a… Moda dünyasında efsaneleşen çekimlere; dünyaca ünlü isimlerin portrelerine imza attı, dev reklam kampanyalarında ünlü markalarla çalıştı.
Comte, ticari işlerinin yanı sıra Kızıl Haç için Irak, Afganistan, Bosna, Sudan ve Kamboçya gibi ülkelerde çekilen savaş belgeseli projelerine dahil oldu, portreleriyle savaşın ve açlığın acımasızlığını gelişmiş dünyaya aktardı. Üçüncü dünya ülkelerinde içilebilir su kaynakları yaratmak için, kar amacı gütmeyen Michel Comte Su Vakfı’nı kurdu.
Fotoğrafla yetinmedi, yönetmenliği de denedi. 2013 yapımı Nagasakili Kız isimli ilk uzun metrajlı filmi, klasik Madame Butterfly operasının bir yorumu olarak değerlendiriliyor. Filmin, sanatçının yerleştirme ve fotoğraflarının da yer aldığı prömiyeri, 2014’te Sundance Film Festivali’nde yapıldı.
Yer aldığı pek çok havalı reklam kampanyası, ünlü çekimleri derken, yaklaşık 12 önce ticari işlerine son veren Comte, çevreyle ilgili çalışmalarına yoğunlaştı.
Yazının ve röportajın devamını QP:29’da 100. sayfadan itibaren okuyabilirsiniz.Dergiye abone olmak için ise abone@qpmagtr.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz