FORMUN KOKUSU
Bir kadının parfümü, kişi hakkında el yazısından daha çok ipucu verir.
Yazı: Aslin Kumdagezer
Modern zamanlarda, parfüm karışımları kadar bu karışımları taşıyan şişeleri de oldukça ciddiye alınıyor. Malum, olfaktif dahiler, tasarım gurularıyla aynı masa etrafında toplanınca, siz daha içerisindeki koklamadan parfümün üzerinizde yaratabileceği sansasyonlar size dikte edilmiş oluyor.
1920’lerden önce, henüz ticarileşmeyen parfüm ve şişesi haliyle en ender malzemelerden yapılıyor. Hoş kokulu ilk kimyasal karışımlar önce Mezopotomya’da şişelenmeye başlıyor. Mısırlılar ilk koku denemelerini kilden tasarımlarla şişeliyor. Persliler ise daha sofistike bir sisteme geçiş yapıp parfüm karışımları için cam kullanıyorlar. Ve öyle ki 3.500 yıldır söz konusu parfüm şişelemek olduğunda cam, halen tüm üreticilerinin elinin gittiği ilk ham madde olarak karşımıza çıkıyor. Milenyumun tüm imkanlarına rağmen de bugün parfüm şişeleri cam kullanımını ilk çözüm olarak görüyor.
Elbette parfüm şişesinde kullanılan malzemenin çeşitliliği markanın kimliğine, parfümün kimyasal karışımına ve zamanının sanat akımlarına göre değişiyor. 1800’lerde Art Nouveau birçok alanda olduğu gibi parfüm şişesi tasarımını da etkisi altına alıyor ve şişeler çiçek açıyor. Trendler 1800’lerde milenyumun bu tarafındakinden birkaç yüzyıl daha yavaş ilerliyor ve bu sakin gelişme, Art Nouveau şişesine alametifarika stilini bahşediyor.
1800’lerde endüstri standardı kristal şişe, pirinç kapak, tasarıma uygun altın kaplama etiketler ve yine tüm tasarıma eşlik eden bir kutu olarak kabul görüyor.
Yazının devamını QP Women No:3’de 128. sayfadan itibaren okuyabilirsiniz.