VINICUNCA’NIN RENK SKALASI

  • 112 SHARES

Çok gezen ve çok okuyan arasındaki korelasyonu, en azından birazdan okuyacağınız satırlar özelinde açığa kavușturmak için Anthony Bourdain’in sözlerine kulak verin: “Bir Peygamber, vakti zamanında ‘Bana bir adamın ne söylediğini ya da ne bildiğini değil, nereye seyahat ettiğini söyleyin’ demiș.

Seyahat, bilgeliği beraberinde getirir mi, seyahat ettikçe daha zeki insanlar haline gelir miyiz, aydınlanır mıyız, bunu çok merak ediyorum. Cevabını keșfetmek için Peru’dan daha bir destinasyon olmasa gerek.” Bourdain’in sarf ettiği cümlenin altını dolduracak bir destinasyonla, bilgeliği beraberinde getireceğinin garantisini veremesek de yașayacağınız aydınlanmadan emin olarak Güney Amerika’ya doğru yol alıyoruz. Șüphesiz Peru deyince aklınıza Machu Picchu, And Dağları, İnka Kültürü ve nüfusun neredeyse yarısını olușturan Kızılderililer geliyor. Alıșkanlıklarınızın dıșına çıkmak üzere, Peru’nun özellikle son dönemde ilgi odağı haline gelen bölgesi Ausangate Dağları’na paralel uzanan Vinicunca ya da bilinen ismiyle Gökkușağı Dağları’nı ișaret ediyoruz. Adından mütevellit, renkli çökeltilerin boyadığı bir tabloyu andıran Gökkușağı Dağları, milyonlarca yıl önce Nazca ve Güney Amerika plakalarının üst üste binmesiyle yükselmeye bașlıyor.

Bölgedeki aktif volkanik hareketlerle ortaya çıkan çökeltiler ve mineraller, oksijen ve yağmur suyuyla bir araya gelerek Vinicunca’ya bugünkü renk skalasını armağan ediyor. Peru’nun Cusco bölgesinden hareketle belirli bir noktasına kadar ulașacağınız dağ, bahsi geçen manzarayı kendi gözlerinizle görmek istediğiniz noktada, yaklașık üç saatlik bir yürüyüșü zorunlu kılıyor.

EKONOMİ-TURİZM DENKLEMİ

6.000 metrelik yüksekliğe ulaștığınızda, maviden bordoya kadar uzanan renkler, dağların eteklerini süslüyor olacak. Yaklașık iki yıl öncesine kadar adından hiç söz ettirmeyen bu coğrafya, geçimini Alpaka yünü üretimiyle sağlayan yerlilerin hakimiyeti altında. Ufak bir köyde yașayan insanlardan ibaret olan nüfus, bugün günde en az bin ziyaretçiye ulașmıș durumda. Tabii Vinicunca’nın elde ettiği popülarite, olumsuz sonuçlar da doğuruyor. Zira iki yıl içinde yaklașık beș futbol sahası büyüklüğünde bir bölge harap olmuș durumda. Kanada menșeli bir maden șirketi, bölgenin kazı haklarını satın aldı bile ve Perulu jeoloji uzmanları, turistik ziyaret açıldığı andan itibaren bölgede dört kilometre kalınlığında kir tabakasının oluștuğuna dikkat çekiyor. Bu bilgiler ıșığında devlet tarafından bölgeye girișler ve doğa koruma altına alındı. Yine de Gökkușağı Dağları, ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Bölgede herhangi bir konaklama alanı olmadığı için yapacağınız günübirlik ziyaret, yukarıdaki satırlarda bahsettiğimiz aydınlanmanın ilk adımı olabilir.