İSTANBUL MODERN’DEN TATE’E

  • 76 SHARES

Bu yaz Tate Modern’da rengarenk desenlerle dolu en az 5 metrelik tabloların yer aldığı, Türkiye’ye bağlanan bir sergi var.

Tate Modern, bir sanatçının İngiltere’deki ilk retrospektifini açma hususunda epey başarılı. Bu yaz da söz konusu sanatçı, Fahrelnisa Zeid, İstanbul’da resmi sanat eğitimi almış ilk isimlerden. 1901’de Büyükada’da Sadrazam Cevat Paşa’nın yeğeni olarak doğan Zeid, 1945’te İngiltere’ye taşınıyor. Ve eşi Prens Zeid El-Hussein, Londra’da Irak Büyükelçisi oluyor. Bu sürede Londra ve Paris arasında sık sık gidip gelen sanatçının uluslararası repütasyonu güçleniyor; dünyanın en önemli kadın sanatçılarından biri olarak anılacak kadar. Hatta bu dönemde ürettiği iki eser, ‘Fight against Abstraction’ (1947) ve ‘Resolved Problems’ (1948) pratiğinde figüratiften soyutluğa geçişini de temsil ediyor. Yani pratiğindeki olgunluk sürecini. Ardından yapacağı portre çalışmaları da, sanatında psikolojik anlatı tarafına yoğunlaştığı yıllara işaret ediyor. Sanatçının bu dönüm noktalarını görebileceğiniz, 40 yıla yayılan bir dönemde üretilen resim, çizim ve heykelleri kapsayacak sergi, 13 Haziran’da Tate Modern’da açılıyor.
İstanbul Modern de, koleksiyonundan sekiz Fahrelnisa Zeid yapıtını sergiye ödünç verdi. Bizans-İslam-Batı üçlemesi gibi olan bu geometrik kompozisyonlar bu vesileyle yıllar sonra yeniden sergilenmiş oluyor, hem de Londra’da. Kürasyon, Berlin’e ve Beyrut’a yol olmadan önce, Londra’da yakalamak için 8 Ekim’e kadar vaktiniz var.