Cutting-edge: New York’a İnen Kore Sanatı

  • 26 SHARES

Kolajlar ve enstalasyonlar eşliğinde Lee Bul, idealizm ve rasyonalizmin fütürist bir karşımını sunuyor.

Koreli sanat son yıllarda gerek sanat fuarlarında gerekse de müzayede evlerinde küresel bir ilgi görmeye başladı. Bu anlamda, kendilerini günden güne Kore sanatı ile zenginleştiren galeriler arasına şimdi de New York’ta yer alan Lehmleeann Maupin dahil oluyor.

Untitled (Aubade - Light Grey Leather), 2016 Image-Lee Bul:Lehmenn Maupin
Untitled (Aubade Light Grey Leather, 2016 Image: Lee Bul, Lehmenn Maupin

Bir dizi multimedya parçası ve sürükleyici enstalasyonlar bütününden oluşan sergide –oldukça eski eserlere de yer veriliyor- zengin malzeme karışımları ile somutlaştırılarak, insan ile idealizm arasındaki çelişkileri anlamlandırıyor. Lee Bul, ipek ve deriden yapılma tuvaller üzerinde inci gibi materyalleri konumlandırarak zengin görsel efektler yakalıyor. Malzeme skalası bunlarla da sınırlı değil; PVC, akrilik paneller, pet filmler ve kristal sanatçının eserlerinde kullandığı diğer materyaller arasında yer alıyor. Tüm bu materyaller de fütüristik görsellerin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. İlk olarak 1997 senesinde MoMA’da sergilenen ve bazı eserlerde yer alan kasıtlı olarak “tamamlanmamışlık” hissi uyandıran parçalar ise sanatçının biyolojik –saç, kurutulmuş çiçek- gibi materyallerinden oluşuyordu.

Untitled (Mekamelencolia - Yellow Velvet #1), 2016 Image- Lee Bul:Lehmann Maupin
Untitled (Mekamelencolia Yellow Velvet #1, 2016, Image: Lee Bul, Lehmann Maupin

Sanatçının eserleri arasında yer alan Civitos Solis IV, filozof Tommaso Campanella’nın 17. Yüzyılda yazdığı romandan esinleniyor. Metal heykel üzerinde aynalar da var. Bu aynalar insanın hayal gücü ile birleşerek, tünel benzeri alanlar yaratıyor.
Klasik Lee dönüşümü böylece ütopyacı ideallerden uzaklaşarak daha özgür anlamlar kazanıyor. Kore sanatının en renkli örneklerinden olan sergi, 11 Şubat tarihine kadar görülebilir.