FERRARI DINO
1965’te herhangi bir yerinde ne Ferrari ne de Fiat ismi kullanılan bir otomobil lanse edildi. Efe Uygur, bizim için motor kaputunun üzerinde yalnızca ‘Dino’ logosu yer alan bu aracın tarihini anlatıyor.
TERS YÖN
Enzo Ferrari’nin oğlu Alfredo ‘Dino’ Ferrari, doğuştan gelen kas hastalığı sebebiyle 24 yaşında trajik bir şekilde öldüğünde; alışılmışın aksine, oğuldan babaya bir miras kalmıştı. Bu miras, Dino’nun tüm detaylarıyla sıfırdan geliştirdiği, hasta yatağında dahi babası ve onun yakın arkadaşı, Ferrari mühendisi Vittorio Jano ile tasarımı hakkında konuştuğu bir V6 motordu.
FIAT & FERRARI
Dino, bu motoru Formula II yarışları için geliştirmişti. Ölümünden hemen sonra Ferrari, projeyi hayata geçirmek için harekete geçse de, F2 kuralları gereğince 500 adet üretilmiş olma şartı, Enzo’nun Fiat ile iş birliği yapmasına neden oldu. Motorlar, Fiat’ın Torino’daki fabrikasından çıkıyor olsa da birçok parçası Maranello’da üretilip Fiat’a gönderiliyordu; yani Dino motorları, Fiat olduğu kadar Ferrari’ydi de. Fiat, o yıllarda bile yarım yüzyılı aşan otomotiv tecrübesiyle bu görevi başarıyla yerine getirdi ve Dino motorları, farklı versiyonlarıyla 10 yıl boyunca motor sporlarında ve seri üretimlerde sorunsuzca görev yaptı.
PININFARINA ETKİSİ
Il Commendatore (Enzo’nun lakabıdır), oğlunun anısını yaşatmak için 1950’li yılların sonunda bazı Ferrari modellerine ‘Dino’ adını vermiş olsa da bu markayı taşıyan ilk otomobiller, yarış için üretilen Dino 206 SP ile ardından yollara çıkan 206 GT ve 246 GT oldu. Pininfarina dokunuşunun da etkisiyle Dino’nun mirası, otomotiv tarihinin en etkileyici modellerinden birini ortaya çıkartmış oldu. Her ne kadar Dino’nun tam anlamıyla bir Ferrari olduğunu söyleyemesek de Ferrari efsanesi de o olmadan tamamlanmış sayılamazdı.
1965: Pininfarina’nın tasarladığı karoserinin içinde V6 Dino motoru taşıyan 206 GT Speciale, Paris Motor Show’da sergilendi.
1966: Dino Berlinetta GT olarak isimlendirilen ikinci versiyon, Turin Motor Show’da sahne aldığında, ilk versiyona göre teknik anlamda iyileştirmeler yapılmıştı.
1967: Dino’nun üçüncü ve üretime hazır versiyonu, 206 GT adıyla Torino’da tanıtıldı. İlk kez ortada konumlandırılmış motoru, Fiat fabrikasında üretilmişti. Modelin adındaki ‘20’ sayısı, 2.0 litrelik motoru; ‘6’ rakamı, silindir sayısını, ‘GT’ ise Gran Turismo’yu ifade ediyordu. V6 motor, 225 km/h maksimum hıza ulaşabiliyordu -ki bu da Dino Ferrari’nin düşündüğü gibi mekanik anlamda verimli bir iş çıkardığının ispatı sayılabilirdi.
1968: 206 GT’nin üretimine başlandı ve yaklaşık dokuz ayda tamamlandı. Karoseri Pininfarina tasarlamış olmasına rağmen üretim Scaglietti fabrikasında gerçekleşti. Alüminyumdan yapılan karoseri, paslanmazlık konusunda bir avantaj yaratsa da elle şekillendirilmesi hızlı bir üretim olmasına engeldi ve bu sürede yalnızca 152 adet (tümü soldan direksiyonlu) üretilebildi. Banttan ilk çıkan otomobili Sergio Pininfarina satın aldı ve geri kalan 206 GT’lerin büyük çoğunluğu başta İtalya olmak üzere Avrupa’ya, birkaç tanesi de ABD’ye satıldı.
1969: Turin Motor Show’da 246 GT tanıtıldı ve 206 GT yerini, teknik anlamda iyileştirmelere sahip olan yeni modele bıraktı. 246 GT’nin karoseri alüminyumdan üretilmiyordu ancak gelişen motor kullanıcılarına saatte maksimum 238 km ile gidebilen daha performanslı bir otomobil vaat ediyordu. 246 GT üretimde kaldığı 1973 yılına kadar toplamda 2.295 adet üretildi.
1972: 246 GTS modeli çıkarılabilen ‘targa’ tavanıyla Geneva Motor Show’da sergilendi. İki yıl boyunca 1.274 adet üretildi.
1973: Dino’dan türetilmiş bir V8 motor, Dino 308 GT4 ve 208 GT4 modellerinde kullanıldı. Orijinal Dino’dan tamamıyla farklı olan 308 GT4 bir Bertone tasarımıydı ve Ferrari 308 GT’nin öncüsüydü.
**Dino’nun miras bıraktığı V6 motor Ferrari modelleri dışında, Fiat Dino Pininfarina Cabriolet ve Fiat Dino Bertone Coupe modellerinde de kullanıldı.