JOURNEY BOOK’UN SATIR ARALARI

  • 25 SHARES

Ferdinand A. Lange’nin markasını kurmadan önce yazmaya başladığı Journey Book, sadece teknik çizim ve çizelgelerle değil, inovatif tavrıyla da halen A. Lange & Söhne’ye yol gösteriyor, markanın felsefesini anlamaya çalışanlara ışık tutuyor.

Journey Book’un adını daha önce duymadıysanız, zihninizde küllerinden doğan bir anka kuşu canlandırmanızı tavsiye ediyoruz. Zira 1994’te “Never stand still” mottosoyla küllerinden doğan modern A. Lange & Söhne’nin kuruluşunda Journey Book’un oynadığı rol bir hayli fazla.

Journey Book’un kapağını açtığımızda 1803 yılına ışınlanıyoruz. Dresden’de aldığı saatçilik eğitiminin bitmesiyle Lange, Paris’te yer alan dünyanın en ünlü saat atölyelerinden birine çalışmaya gidiyor. Burada astronomi ve fizik alanlarına dair de pek çok bilgi ediniyor. Paris o zamanlar yüksek saatçiliğin merkezlerinden. Gutkaes bunu bildiği için Lange’nin orada edineceği bilgi birikimiyle ufkunu hayli genişleteceğinin farkında olmalı. Bu yüzden gördüğü her şeyi, aklına gelen her fikri not etmesi için Lange’ye bir defter veriyor ve tahmin edeceğiniz üzere ortaya Journey Book’un ilk satırları çıkıyor.

Seyahatleri boyunca ilgi çekici bulduğu her detayı not alan Lange’nin bu defterinde, pandüllerin salınım sisteminden çarkların dişlerine kadar bire bir ölçüde çizimler ve matematiksel hesaplar bulunuyor. Söz konusu mekanizmalar tarihte birer Lange keşfi olarak yer almasalar da hiç şüphesiz hepsi Alman saatçiliği adına devrim niteliğindeler. Zira yetkin saatçi Alman zihniyetine tümüyle uyan yeni metotunda, zanaatin matematik ve sistematik bir altyapısı olması gerektiğini gösteriyor. Böylece Almanya’da metrik sisteme sahip ilk saatler üretiliyor. Nihayet geleneksel ve küçük atölyelerin terk edildiği devir Saksonya’yı da etkisi altına alıyor, seri üretime uygun fabrikalar kuruluyor, deneme yanılma yöntemleri rafa kaldırılıyor.