A. LANGE & SÖHNE’NİN ALTIN ORAN ANLAYIŞI

  • 48 SHARES

1,618033988749894. Bu 15 basamak ilk bakışta size bir şey ifade etmiyorsa, altın oran kavramını keşfetmeye yüksek saatçilikteki yegane örneğini inceleyerek başlayın.

Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir orandır. Bir doğruyu iki farklı parçaya böldüğünüzde küçük parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın tüm parçaya oranına eşit olması, altın orana ulaşmanın yoludur. Yani bu noktada doğruyu nereden böleceğinizi ve bu orana nasıl ulaşacağınızı biliyor olmalısınız.

Matematik ve sanatta kullanılan bu oranın, yüksek saatçiliğe tesiri, bahsi geçen iki disiplini ortak paydada buluşturan, multidisipliner tavrını ispatlar cinsten tavrıyla A. Lange & Söhne üzerinde görülüyor. Lange 1 ilk çıktığında, daha önce hiçbir saatte görünmeyen bu asimetrik ve bir o kadar da rakamlarla altın orana endekslenmiş kadran, yüksek saatçiliğin ve haliyle Lange’nin yeniden doğuşunun kırılma noktalarından biri olarak yerini baki kılıyor. Zira Lange 1’in üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen altın oran kuralı aynı şekilde uygulanıyor. Tasarımda kullanılan merkez dışı saat, dakika, saniye alt kadranları ve dev tarih penceresi, saatin kadranında altın oranı yakalıyor ve bu asimetrik görüntü aslında mükemmel bir uyumu temsil ediyor.