IWC Big Pilot’s Watch
Big Pilot’s Watch yüksek saatçilikteki pilot saatleri arasında yer alan belki de en yalın model, bununla birlikte vintage dokuları en iyi hissettiren parça.
2000 yılında IWC muadillerine oranla büyük sayılabilecek bir mekanizma üretmişti. Albert Pellaton kurma sistemine sahip kalibre 5000’in benzersiz tarafı 7 günlük güç rezervi sunmasında yatıyordu, ayrıca bu mekanizma, manüfaktürün gelecekte lanse edeceği geniş çaplı kasalar için iyi bir yatırım anlamını da taşıyordu. 2002’de IWC, 5000’i yaratma nedenlerinden birini tanıttığı yeni modelde somut olarak gösterdi. SIHH’de, kadranında 7 günlük güç rezervini ve tarih göstergesini barındıran bir Big Pilot’s Watch tanıtıldı. Paslanmaz çelik kasanın çapı 46 mm’ydi, kalınlığı ise 16 mm.
1930’larda IWC’nin başında bulunan Ernst Jakob Homberger döneminde manüfaktür, pilotlara özel üretilen ilk modelini tanıtmıştı, IWC’nin havacılığa olan merakı daha erken zamanlara dayansa da spesifik bir pilot saati Homberger ailesinin havacılığa olan merakı sayesinde 1936’da üretildi. Bunun 4 yıl sonrasında ise 2002’de dirilen Big Pilot’s Watch’un ilk nesli doğdu; Alman Hava Kuvvetleri için 1000 adetle limitli olarak üretilen model bugünkünden çok daha geniş bir kasaya sahipti, sadece 183 gram ağırlığı olan Big Pilot’s Watch’un kasa çapı 55 mm’ydi. İkinci Dünya Savaşı’na hazırlık aşamasında Almanlar için saat üreten IWC savaş sonrasında, 1948’de İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri için Mark XI’i üretti. Bir önceki nesle göre model nato kayışı ve kompakt görünümüyle daha yenilikçiydi. 1994’te ise bu modelin güncel bir halini yaratma kararı alındı, Mark XII bir önceki saatten etkilenen bir 90’lar üyesiydi. Kendi yeniliklerini saat 3 pozisyonundaki tarih göstergesi, safir camı ve otomatik kurmalı mekanizmasıyla öne çıkarıyordu. 2002’de Big Pilot’s Watch da tıpkı Mark serisindeki gibi bir geri dönüş yaşamış oldu, manüfaktürün 2016’da pilot serisine yönelmesiyle de kendisi tam anlamıyla güncellenmiş oldu. Saat 12 pozisyonundaki üçgen ve iki nokta bu modelde de kullanılıyor; bu elementler eskiden kalan bir geleneğin de devamlılığı anlamını taşıyor. Gece görüş özelliği önceleri bütün indekslerin üzerinde kullanılmıyordu ve pilot saatleri özelinde sadece bu gösterge gece görüş özelliğine sahip oluyordu. Ayrıca pilotların uçuş esnasında zamanı daha iyi okuyabilmeleri adına saat 12 pozisyonunun yerini kolayca belli ediyordu. 7 günlük güç rezervi otomatik kurmalı kalibre 51111 sayesinde elde ediliyor ve model pilot saatlerinde aranan bir özellik olan anti manyetizmaya da sahip. 46 mm’lik kasa çapı, 16 mm’lik kalınlığı paslanmaz çelik materyalini yine ön planda tutmaya yetiyor. 2016’da tanıtılan Big Pilot’s IWC’nin ilk günkü pilot saatlerini hatırlatan niteliklere sahip, aynı zamanda tanıtılan saatlerin fonksiyonelliği de etkin bir şekilde devamlılığı sağlıyor.
QP Icon seçkimizle ilgili detayları almak için bizi takip etmeye devam edin ya da 12. sayımıza bir göz atın.