ÖDÜL TASARIM BİLİMİ
Ödül alanlara ve seremonilere karşı ilgimiz hiç bitmeyecek; peki ya ‘o’ değerli objeyi tasarlayanlara?
Onlar hakkında pek konușulmaz. Her aktör ve aktris Oscar ve benzerlerine, her yazar (Jean Paul Sartre dıșında) Nobel’e, her mimar da Pritzker’e içten içe sahip olmak ister. Sizleri ödül töreninin ardından gerçek anlamda rafa kaldırılan bu objelerin de tasarımcı elinden çıktığını düșünmeye davet ediyoruz.
CANNES, PALME D’OR
Cannes Film Festivali’ndeki en iyi ihtimal, törene elinde bir Altın Palmiye ile veda etmektir. 1954’ten bu yana festival içeriğinde olduğu gibi ödülün tasarımında da büyük farklılıklar gözlenmekte. İlk zamanlarda bir yarıșma sonucu Lucienne Lazon’un yaptığı tasarımın seçilmesiyle ilgili, ‘zaten jüri koltuğunda oturan Jean Cocteau yaratım așamasında ona yardım etmiști’ gibi söylentiler bulunmakta. La Croisette’teki palmiyelerden ilham alan tasarımın 19 yapraklı olması da șehrin hanedanlık armasından kaynaklanıyor. Bugünkü kimliğine en yakın Palme d’Or, 1998’de tasarlanmıș olan versiyon, zira o tarihten beri bu sorumluluğu etkinliğin aynı zamanda sponsoru olan Chopard markasının eș bașkanı ve sanat direktörü Caroline Scheufele üstleniyor. Yedi zanaatkarın yaklașık 40 saatte nihai haline ulaștırdıkları ödül, kristal ve 24 karatlık palmiye dalından olușuyor. 2014’ten bu yana da etik altından üretildiğini belirtelim.
PRITZKER PRIZE
Mimarlık dalında alınabilecek en prestijli ödül Pritzker, madalyonun yanında 100.00 Dolarlık bir çeki de beraberinde getiriyor. Gökdelenlerin fikir babası Chicagolu Louis Sullivan’ın çizimlerinden ilhamla olușturulan bronz madalyon, ön kısmında ödülü ismine yer verirken, arka yüzünde Romalı mimar Vitruvius’un mimarlığın temel kuramları olarak gördüğü ‘dayanıklılık, emtia, haz’
kelimeleri bulunuyor.
NOBEL
İnsanlığa hizmetin farklı dallarda ödüllendirildiği ve belki de en adil kabul edilen ödül madalyonun ön yüzünde Alfred Nobel’in profilden bir portresi bulunmakta. Gustav Vigeland tarafından tasarlanan madalyonun arka yüzünde ise ‘for the peace and brotherhood of men’ ibaresi bulunuyor.
OSCAR
Ödül denildiğinde akla ilk gelen isim Oscar, 1919 yılından beri mesaide. Ödülün asıl ismi Academy Award of Merit olsa da akademinin kütüphanecisi Margaret Herrick’in figürü, ‘Oscar’ adlı amcasına benzetmesiyle o tarihten beri bu lakapla anılıyor ve hatta asıl isminden daha çok sevilip 1939’da resmi kullanıma giriyor. Tasarımı MGM Sanat Direktörü Cedric Gibbons’a ait ama tasarımı heykelleștirme görevi heykeltıraș George Stanley’e verilmiș. Seri üretim așaması ise her yılın Ocak ayında, ödül yapımcısı RS Owens & Company tarafından gerçekleștiriliyor.
CESAR
Belki de tek sanat eseri değeri tașıyan ödül, Fransızların Oscar’ı kabul edilen César’a ait. Çünkü adı üstünde, modern dönemin en önemli heykeltırașlarından César Baldaccini’nin elinden çıkıyor. Sanatçının maksimal formdaki heykellerinin bir minyatürü gibi kabul edilen bu ödül, 1974’ten beri formunu koruyor.
THE MAN BOOKER PRIZE
Edebiyat dalında en önemli ödüllerden biri olarak kabul edilen İngiliz menșeili The Man Booker Prize, 2014 itibariyle Commonwealth ülkeleriyle sınırlandırılmaktan çıkarılıp İngilizce yazılmıș tüm romanları kapsamaya bașladı. Her sene tasarımı değișen ödülün en bilinen hali ise tasarım ofisi Gaudio’nun tek boyutlu kitap formu.