META-DATA PART 2

  • 140 SHARES

Bibliyofillik ve kitap koleksiyonerliği üzerine yazımızı okumanın devamını getirmek isteyenlere özel Part 2 yayında.

Koleksiyoncu, edindikleriyle arasındaki kişisel bağı profesyonel hale dönüştürme girişimine, işte bu tür kaosa dayalı hatıralarından bir süje seçerek başlar. Bu bağlamda el yazmalarına veya kitaplara oradan da sanat kitaplarına, limitli edisyonlara, ilk baskılara, imzalı kitaplara, spesifik janrlara, dönemlere ya da yazarlara odaklanır. Her koleksiyon dalında olduğu gibi bibliyofil jargonu da sistematik araştırmalarla bilgiye hakim olmayı gerektirir, ki bu sayede kitabın cildi, ekslibrisi, kağıt tipi, baskısı gibi kriterleriyle kondisyonu, dolayısıyla değeri saptanabilir. Antik kitap fuarları, müzayedeler, mezatlar, online siteler, kitap kulüpleri ve özel kitapçılar bu mental mimariyi somutlaştırma konusunda yegane aracılardır.

Koleksiyonunuzun odağında eğer antik kitaplar varsa, dünyanın en prestijli antik kitap fuarı California International Antiquarian Book Fair (2018’de 9-11 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek)’in yolunu tutmanız gerektiğini bilirsiniz. Amerikan edebiyatının ilk baskılarına ulaşmak istiyorsanız Sunset Boulevard’da konumlanan Mystery Pier Books’a başvurduğunuzda (Burada kitapçının sadık müşterilerinden Anthony Hopkins, Martin Scorcese, Nicole Kidman gibi isimlerle karşılaşmanız kuvvetle muhtemel.) Truman Capote’nin Random House tarafından yayımlanan Breakfast at Tiffany’s’in ilk baskısına 3.450 Dolar gibi bir fiyatla ulaşabilirsiniz. Otomatik Portakal gibi fiksiyonel klasiklerin ilk baskılarını arıyorsanız, randevu sistemiyle çalışan Beverly Hills’teki Biblioctopus kitabevinin yolunu tutup, örneğin bu kitabın imzalı edisyonuna 12.500 Dolar karşılığında sahip olabilirsiniz. Türkiye’de Peramezat, Osmanlı Mezat, Eski Mezat’ı takip edebilir, müzayedelerine katılarak uzmanlık dalınızın ve koleksiyonunuzun değerinin sınırlarını genişletebilirsiniz.

Bunun yanında kitap koleksiyonerliği piyasasına sonradan dahil olan Assouline, Taschen, Rizzoli, Phaidon gibi aktörler de var ve bu yayınevlerinin limitli sayıda üretilen ekstravagan yayınları, popüler kültürde her ne kadar coffee table book olarak benimsenmiş olsa da, 10 yıl gibi kısa bir süre zarfında pazarı farklı bir kulvarda genişletti. Öyle ki 2004 yılında 7.500 Dolar’a satışa sunulan Muhammed Ali’nin hayatının resmedildiği Taschen’den çıkan Goat’a şu an 15 bin Dolar gibi bir ücret ödeyerek sahip olmak mümkün. 2008’de sadece 12 adet basılan Apollo 11’in 1969’da çıktığı uzay yolculuğunu Ay’a inişine kadar belgeleyen Moonfire adlı Marc Newson tasarımı fotoğraf kitabı, 2013’te Newson ve Sir Jonathan Ive’ın eş kürasyonunda açık artırmaya sunulduğunda 112.500 dolara satılmıştı. Ay’dan bir parça ile birlikte sunulan bu kitap şu an 1sdibs’te 570.000 Dolar değerinde. Bir bibliyofil için kitabın ortaya çıktığı dönem, mekan, kitabın yapımı ya da bir önceki sahibi gibi bilgiler işte bu gibi nedenlerle daima ansiklopedik değer taşır. Böylece biriktirme, saklama ve hepsinin ötesinde sahip olma dürtüsü meta datanın alanına ulaşır.

Fotoğraf kredisi: Phaidon Yayınları’ndan çıkan ‘Nan Goldin: Guido floating, Levanzo, Sicily, 1999’ kitabının koleksiyoner edisyonunun fiyatı 2.650 Pound.