JOURNEY BOOK
Bir markanın felsefesini anlamaya çalışırken yol göstericiniz varsa, işinizi kolaylamışsınız demektir. Ferdinand A. Lange’nin markasını kurmadan önce yazmaya başladığı Journey Book da sadece teknik çizim ve çizelgelerle değil, inovatif tavrıyla da halen A. Lange & Söhne’ye yol gösteriyor, markanın felsefesini anlamaya çalışanlara ışık tutuyor.
Journey Book’u hiç bilmeyen birine basitçe sembolize etmek durumunda kalsaydık, zihninde bir anka kuşu canlandırmasını tavsiye ederdik. Zira 1994’te “Never stand still” mottosoyla küllerinden doğan modern A. Lange & Söhne’nin kuruluşunda da Journey Book’un oynadığı rol hayli fazla. Ama her şeyden evvel bu seyahatnamenin ilk yıllarına dönmeliyiz. 1803 yılına… Dresden’de aldığı saatçilik eğitiminin bitmesiyle Lange Paris’te yer alan dünyanın en ünlü saat atölyelerinden birine çalışmaya gidiyor. Burada astronomi ve fizik alanlarına dair de pek çok bilgi ediniyor. Paris o zamanlar yüksek saatçiliğin merkezlerinden. Gutkaes bunu bildiği için Lange’nin orada edineceği bilgi birikimiyle ufkunu hayli genişleteceğinin farkında olmalı. Bu yüzden gördüğü her şeyi, aklına gelen her fikri not etmesi için Lange’ye bir defter veriyor. Ve voila, Journey Book!
Seyahatleri boyunca ilgi çekici bulduğu her detayı not alan Lange’nin bu defterinde, pandüllerin salınım sisteminden çarkların dişlerine kadar bire bir ölçüde çizimler ve matematiksel hesaplar bulunuyor. Söz konusu mekanizmalar tarihte birer Lange keşfi olarak yer almasa da hiç şüphesiz hepsi Alman saatçiliği adına devrim niteliğinde. Zira yetkin saatçi Alman zihniyetine tümüyle uyan yeni metotunda, zanaatin matematik ve sistematik bir altyapısı olması gerektiğini gösteriyor ve böylece Almanya’da metrik sisteme sahip ilk saatler üretiliyor. Nihayet geleneksel ve küçük atölyelerin terk edildiği devir Saksonya’yı da etkisi altına alıyor, seri üretime uygun fabrikalar kuruluyor, deneme yanılma yöntemleri rafa kaldırılıyor. Lange’nin seyahatnamesi, onun zihninin de bu değişime ne denli açık olduğunu ve sanayileşmeyle yayılan yeni üretim anlayışında Saksonya’da öncülük yaptığını gösteriyor. Haliyle bütün bu nüanslar, Almanya’daki saatçilik pratiğini Lange öncesi ve sonrası diye ayırmamızı doğru kılıyor.
Journey Book, İkinci Dünya Savaşı sonrasında manüfaktürün kapanmasıyla ortadan kayboluyor. Ancak seneler sonra 1976’da, Walter Lange’nin Batı Almanya’ya yaptığı bir yolculukta peşine düşmesiyle aile mirasında yerini tekrar bulabiliyor. Ve tıpkı 1845’te büyük büyükbabasının yaptığı gibi, Walter Lange de aynı inovatif vizyonu benimseyerek A. Lange & Söhne’yi 1990’da yeniden açıyor.
Lange, ustası Gutkaes’in Dresden’de hediye ettiği Journey Book’un sayfalarını doldurdukça eve dönüp planını yapacağı manüfaktürün gelmiş geçmiş en kapsamlı kılavuzunu hazırlamış, markanın tarih boyunca benimseyeceği idealleri bir kaynakta toplamıştı. Walter Lange de bunu 1990’da yeniden canlandırıyor. Journey Book, markanın her zaman ileriye taşıdığı mühendisliğinin simgesel bir kanıtı, kökenine gönülden bağlı olduğunu gösteren bir geleneği. Hatta belki talismanı… Bugün halen manüfaktür çalışanlarına en temel ve kilit bilgilerin yer aldığı bir Journey Book veriliyor.